Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Målfarligare Olesen tillbaka i Sverige

Danske landslagsspelaren Nick Olesen återvänder till Sverige med mål att ta en ny nivå i karriären. – Självklart vill jag nå SHL eller någon annan större liga, men framför allt gäller det att ta steg framåt i utvecklingen, säger Panternvärvningen.

Danske landslagsspelaren Nick Olesen är ny i Pantern med uppgift att bli stor poängmakare.Bild: Lars Brundin
De senaste säsongerna har Pantern varit en språngbräda för talangfulla spelare som siktat på spel i SHL. När forwarden Nick Olesen tog beslutet att lämna sin danska moderklubb och flytta till Malmö var han medvetenhet om att det i Pantern finns stora möjligheter att lyfta vidare.
- Jag tvekade aldrig när Pantern hörde av sig och gav mig möjligheten att spela i allsvenskan, vilket jag tycker är en nivå upp från den danska ligan. Men min målsättning har hela tiden varit att spela i en så bra liga som jag kan och försöka ta mig till en ny nivå, säger 22-åringen som har fått stor del av sin hockeyfostran i Sverige och därför pratar flytande svenska.
Som 15-åring lämnade han Frederikshavn för juniorspel i Karlskoga. Han stannade där i tre säsonger för att sedan flytta vidare till Växjö Lakers med utlåningar till danska Odense och österrikiska Red Bull Hockey innan han fick sitt riktiga seniorgenombrott i Brunflo i division 1 för tre år sedan.
Men när moderklubben Frederikshavn kallade lockades han hem till Danmark igen och där stod han förra året för sin bästa säsong.
– Jag tycker egentligen inte att det var så överraskande. Jag var på hemmaplan och trivdes med familj och vänner runt mig, hade bra förutsättningar och sedan fick jag även en bra roll i laget där jag skulle fokusera på det offensiva, berättar han.
Utdelningen kom också i form av mål och poäng – 29 ligamål och skyttekung i den danska ligan.
Men nu lämnar han tryggheten på hemmaplan igen för att försöka utvecklas vidare i allsvenskan. När han är tillbaka i svensk ishockey känner han sig både målfarligare, kraftfullare och mer tempostark.
– Jag kommer jobba vidare med att försöka förbättra mitt försvarsspel och spel utan puck. På nivåer där det går snabbare och snabbare hela tiden gäller det i ännu högre grad att klara av det annars funkar det inte.
I kväll förväntas han debutera i sitt nya lag när Pantern ställs mot Malmö Redhawks i säsongens första träningsmatch. För Nick Olesen blir det inte bara ett prestigemöte mellan Malmös två elitlag.
– Jag ser också framemot att möta Malmö eftersom där finns två danska spelare i laget som jag känner väl.
Redhawksspelarna Nichlas Hardt och Frederik Storm är spelare som Nick Olesen lärt känna i det danska landslaget. Även unge dansken Malte Setkov finns i Redhawks trupp i år.

Spelare som gick till SHL

Elva Panternspelare gick under eller efter förra säsongen till ett lag i SHL.
Johan Ivarsson (b) till Färjestad
Olle Liss (f) till Rögle
Axel Wemmenborn (f) till Malmö Redhawks
Tobias Ekberg (b) till Malmö Redhawks
Sebastian Strandberg (f) till Djurgården
Martin Janhols (f) till Malmö Redhawks
Fredrik Styrman (b) till Luleå
Anders Grönlund (b) till Frölunda
Andreas Söderberg (b) till Timrå
Robin Jensen (mv) till Djurgården
Dennis Svensson (f) till Karlskrona *
* Gick till Karlskrona i slutet av förra säsongen, men är åter tillbaka i Pantern.
Gå till toppen