Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Malmedalen – Malmös politikervecka ligger i startgroparna

Snart vankas nio dagar med politik och samhällsdebatt i Vänskapsparken I Rosengård. På lördag startar Malmedalen – Malmös första politikervecka à la den på Gotland. Nio partier har fått en egen dag som också kryddas med ett tema.

Festivalgeneralen Christian Glasnvic har mycket av Malmedalsplaneringen i sin telefon. Bland annat vilka politiker som anmält sitt deltagande. Nenad Gabrilovic är festivalens säkerhetssamordnare.Bild: Lars Brundin
– Det är här scenen ska stå, säger festivalgeneralen Christian Glasnvic. Och där ska politikertälten vara.
Han pekar åt vänster i den än så länge tomma Vänskapsparken. På torsdag börjar bygget av scenen, tälten och annat som hör en politikervecka till. Som till exempel avspärrningar för säkerhetens skull.
– Vi pratar mycket säkerhet med polisen. Men jag kan inte gå in på några detaljer, säger Nenad Gabrilovic som är Malmedalens säkerhetssamordnare.
Tre paneldebatter och ett partital är stommen i Malmedalens dagliga program som i huvudsak äger rum mellan klockan 15.00 och 20.00. Förutom den 26 augusti då arrangemanget är mellan klockan 10.00 och 19.00.
I paneldebatterna ska ungdomar, näringsliv, medborgare och politiker få svara på samma frågor.
– Vi vill ge olika perspektiv på temafrågorna. De kommer att livestreamas och sändas på Youtube så att alla kan följa de olika svaren, säger Christian Glasnvic.
Det är Rörelsen gatans röst och ansikte som är initiativtagare till Malmedalen vars främsta syfte är att locka fler till valurnorna, inte minst de unga. Alla riksdagspartier plus Feministiskt Initiativ kommer att delta under det nio dagar långa arrangemanget, både i paneldebatter och med ett eget tal på sin dag.
– Det blir en blandning av riks- och lokalpolitiker. Flera partier skickar även riksdagsledamöter för att tala, säger Christian Glasnvic.
På hans lista står bland annat utrikesminister Margot Wallström (S), språkröret Gustav Fridolin (M), partiledarna Gudrun Schyman (FI) och Jonas Sjöstedt (V). Kristdemokraternas Lars Adaktusson, Sverigedemokraternas Mattias Karlsson, Moderaternas Elisabeth Svantesson, Liberalernas Christer Nylander och Centerns Anders Jonsson har också aviserat sin ankomst.
Tidigt i somras stod det klart att tjänstemännen i Stadshuset ville att politikerna skulle säga nej till föreningen Rörelsen gatans röst och ansiktes bidragsansökan till Malmedalen. Föreningen sökte 2,5 miljoner kronor. Politikerna gick emot tjänstemännens förslag och anslog en miljon kronor till en politisk festival för att öka valdeltagandet.
Här ska Malmedalsscenen stå i Vänskapsaprken berättar Christian Glasnvic och Nenad Gabrilovic.Bild: Lars Brundin
– Om vi hade fått en miljon till hade vi kunnat bjuda in häftiga föreläsare och haft öppet längre. Det blir en helt annan festival än den som jag hade som ursprungsidé. Men vi är glada för de pengar vi fått och ser detta som ett pilotår. För vi vill återkomma årligen.
Christian Glasnvic säger att valdetagandet på Herrgården var 42 procent för fyra år sedan. Enbart 137 förstagångsväljare gick och röstade.
– Vi hoppas att Malmedalen kan bidra till att det blir betydligt fler som väljer att göra sin röst hörd.
Det är inte bara de politiska partierna som kommer att finnas i Vänskapsparken. Flera stora bostadsbolag och föreningar har också tingat ett utrymme. På kartan över Malmedalen finns också tre större seminarietält inritade, precis som en foodcourt och ett barnland.
Arrangörerna räknar med att det kan komma mellan 400 och 500 personer till Vänskapsparken, blir det fler blir det för trångt.
– Det är en liten plats som vi hoppas folk från hela Malmö hittar till, säger Nenad Gabrilovic.

Så här ser programmet ut

Lördag 18 augusti: Kristdemokraterna. Tema: Företagande och entreprenörskap
Söndag 19 augusti: Centern. Tema: Hälsa och omsorg.
Måndag 20 augusti: Moderaterna. Tema: Arbete och etablering.
Tisdag 21 augusti: Miljöpartiet. Tema: Integration och migration.
Onsdag 22 augusti. Feministiskt initiativ. Tema: Jämlikhet och jämställdhet.
Torsdag 23 augusti: Liberalerna. Tema: Skola och utbildning.
Fredag 24 augusti: Socialdemokraterna. Tema: Delaktighet och valdeltagande.
Lördag 25 augusti: Vänsterpartiet: Bostad och stadsmiljö.
Söndag 26 augusti: Sverigedemokraterna. Tema: Trygghet och insatser.
Så här ser en dag ut:
15.00 – 15.45 Ungdomspanel
16.00 – 16.45 Näringsliv & Medborgarsamtal
17.00 – 17.45 Politikerpanel
19.00 – 20.00 Partital
Gå till toppen