Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Malin Waak: Thure Lindhardt svajar runt bland vokalerna

Suad Ali, statsvetare

Bild: Micke Grönberg/Sveriges Radio

Thure Lindhardt

Skådespelare

Hur många svenskar vet att ”bussemand” betyder snorkråka på danska? Säkert inte så många, vilket torde göra den danske skådespelaren Thure Lindhardts sommarprogram till ett av säsongens mest tålamodsprövande. Framförandet dränker effektivt innehållet och trots att danska är mitt andra språk så störs jag av hur hans lågmälda, teatraliska röst, ansträngt svajar runt bland svenska vokaler som han inte behärskar. Han kan ju för guds skull inte rå för att han är dansk men kunde inte någon ha hjälpt honom?
Om man hade trott att man skulle få veta något om hans internationella skådespelarkarriär eller om inspelningarna av ”Bron” får man tji. Effektivt kokar han ner informationen om det sistnämnda till ”Jag tycker om broar. När vi spelade in 'Bron' åkte jag många gånger över Öresundsbron, ibland privat.” Han använder sin taltid till att filosofera över existensen. Om hur en kaffekopps porslin känns mot läpparna och om hur hans dotter Billy upplever olika material för första gången. Om hur allting upprepar sig, igen och igen. Som om folk i allmänhet inte redan visste det.
Musiken som han spelar rör sig på samma frekvens - från ”Brothers in arms” med Dire Straits till ”The sound of silence” med Simon & Garfunkel.
Gå till toppen