Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Animerade lerfigurer ska förklara politik

Folkbildning, aktualitet och humor. Och lerfigurer. Det är grundstenarna i HD och Sydsvenskans satsning ”I valet och skvalet”.

Under veckorna fram till valet ska animerade lerfigurer hjälpa till att förklara allt från rösträtt till filterbubblor när tidningen inte skriver exakt det du vill. Ett nytt format som ska hjälpa till att fördjupa och bredda politik- och valbevakningen.
Varför animerade lerfigurer?
– För att det ser skoj ut. Och om man ska vara något mer seriös så är det också ett sätt att komma en bit ifrån budbäraren. Ett lager mellan avsändaren och mottagaren. Vi tror att vissa saker kanske blir lättare att ta till sig då, säger Petter Bjerregaard, en av personerna bakom satsningen.
Han och Jenny Rydqvist är de båda illustratörerna och redigerarna på HD och Sydsvenskan som arbetat fram konceptet. Tekniken är en vidareutveckling av det som användes när den påhittade professor Preben förklarade hur man räknar på danska. En video som fått miljoner visningar både i Danmark och Sverige.
– Det är spännande att jobba på ett nytt sätt. Det här är en teknik som inte många i vår bransch har använt sig av och en utveckling av våra illustrationer, säger Petter Bjerregaard.
Valet är i naturligt fokus men ämnena kommer att spreta. Och att snabbt kunna fånga upp nyheter och aktualiteter är en viktig del av satsningen.
– Vi har förberett så mycket vi kan. Jag har alla partiledare i lera liggande på mitt bord, så att vi kan göra nya filmer på aktuella ämnen, säger Jenny Rydqvist.
Premiärvideon behandlar frågan om vem som får rösta och i vilka val du får rösta.
Gå till toppen