Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Vellinge

Boende satt uppe i rullstol hela natten – glömdes bort av personalen

Trots att nattpersonalen fått information om att den boende behövde hjälp att lägga sig kom den aldrig till sängen.

Personal på S:t Knut/Aspen har gjort en lex Sarah-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg med anledning av händelsen.Bild: Vilhelm Stokstad/TT
Händelsen inträffade på äldreboendet S:t Knut/Aspen i Falsterbo som drivs av Norlandia i slutet av juli. Innan kvällspersonalen gick hem rapporterade de till nattpersonalen om den enskildes behov av att få hjälp med läggning – men den boende fick vänta ända till nästa dag.
Händelsen har anmälts enligt lex Sarah då det bedöms ha funnits en påtaglig risk för ett allvarligt missförhållande. I anmälan beskrivs flera åtgärder som vidtagits på äldreboendet efter händelsen. Vad gäller den drabbade personen fick den dagen efter lägga sig och vila efter att ha fått personlig omvårdnad, mat och dryck. Några dagar senare fick personen också en larmplatta för att lättare kunna använda trygghetslarmet. Anhöriga har också informerats om händelsen.
Utöver detta ska bland annat natt- och tillsynsrutiner ses över och skyldigheten att närvaromarkera ska tas upp med personalen.
Gå till toppen