Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Nu får Lund fler bussturer till Malmö och på linje 4

131:an till Malmö gör comeback utanför rusningstid. Hållplats Smörlyckan dras in söderut men linje 4 får fler turer under helgerna. Det är några nyheter i Skånetrafikens nya tidtabell.

Många reser med linje 4 mellan Norra Fäladen och Gunnesbo. Nu får linjen fler turer på helgerna.Bild: Ingemar D Kristiansen
För några år sedan begränsades turerna på linje 131 – motorvägsbussen från centrala Lund via de södra delarna av staden till Malmö – till att bara gå i rusningstrafik. I den nya tidtabellen, som gäller från 19 augusti till 8 december, kommer linjen förutom morgnar och sena eftermiddagar nu återigen att gå en gång i halvtimmen mellan klockan 9 och 15 på vardagar.
– Malmö och Lund är två dynamiska städer med många nya bostadsområden och arbetsplatser. Vi har sett ett behov av utökad busstrafik. Linje 131 ska gå under dagtid för att tillgodose resenärers behov under hela dagen. I dagsläget kommer inte trafik på kvällar och helger att utökas då utbudet på linje 130 och 171 är bra, säger Mikael Rosengren, affärschef på Skånetrafiken.
Andra förändringar för regionbussar mot Lund är tätare turer på morgonen på såväl linje 130 från Malmö via Hjärup och Åkarp, som motorvägsbussen 171 från Malmö till Norra Fäladen via Ideon.
130 får en extra tur i rusningstrafik och 171 får två.
I stadsbusstrafiken får linje 4 mellan Norra Fäladen och Gunnesbo fler turer på helgerna. På lördagarna kommer bussarna framöver att gå var tionde minut istället för en gång i kvarten, och på söndagarna var femtonde istället för var tjugonde minut.
Både linje 4 och linje 2 påverkas av att hållplats Smörlyckan dras in på väg söderut mot stan.
Motiveringen är att den ligger mindre än 200 meter från Universitetssjukhusets hållplats, som flyttades mot Baravägen förra året i samband med spårvägsbygget.
Linje 1 och 6 kör även under hösten via Bankgatan på grund av arbetet med det nordsydliga cykelstråket på Stora Södergatan. Från och med december kan linjerna återigen stanna vid Katedralskolan och Södertulls vårdcentral.
I den nya tidtabellen kommer 1:an och 6:an att stanna vid en för linjerna ny hållplats: Kung Oskars väg. Då kommer linje 6 också att gå till hållplats Bryggeriet, mellan hållplatserna Universitetssjukhuset och Kung Oskars väg.
Gå till toppen