Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Malmstens fisk på väg lämna Malmö saluhall

Fiskhandlaren och restaurangen Malmstens fisk kommer att lämna Malmö saluhall för att fokusera på sin verksamhet i Lund. Nu letar saluhallen efter en ny fiskhandlare och samtidigt hoppas man på en ny vegansk restaurang.

Malmstens fisk i Malmö saluhall.Bild: Emma Larsson
Sedan Malmö saluhall öppnade november 2016 har det varit en kontinuerlig omsättning av aktörer av olika skäl. Framför allt har flera råvaruförsäljare lämnat då det har varit svårare att få ekonomi i den handeln än i ren serveringsverksamhet. Idag har sju av sexton aktörer som var med på premiärdagen lämnat saluhallen, men snart kommer ytterligare en ha lämnat och då har hälften av premiärgänget bytts ut.
Malmstens fisk, som drivs av bröderna Erik och Björn Malmsten, har varit med sedan allra första saluhallspresentationen. Samtidigt driver de Malmstens fisk även i Lunds saluhall och där har de nu tagit över grannlokalen efter Meat d’ Pate, vilket har gjort att restaurangen vuxit från 40 till 85 sittplatser.
– Vi känner att det kräver mer av oss och eftersom vi har känt oss splittrade av att vara i både Malmö och Lund så har det nu känts rätt att satsa fullhjärtat i Lund, säger Erik Malmsten.
Verksamheten i Malmö har nu lagts ut till försäljning i förhoppning om att hitta någon som är intresserad av att driva både fiskhandel- och restaurang. Malmstens fisk kör på fram tills dess. Nina Karyd, som driver Malmö saluhall tillsammans med brodern Martin, hoppas kunna hitta en aktör från krögarhåll som vill satsa även på fiskdisk.
– Vi har märkt att de verksamheter som går bäst hos oss är de som har en stark ägarnärvaro i saluhallen så att man kan fånga upp vad som händer. Där har vi saknat Björn och Erik i saluhallen och jag tror att de känner det också, säger Nina Karyd som tycker att det är synd att Malmstens fisk lämnar, men tillstår att alla förändringar i saluhallen känts spännande.
– Varje byte har gett oss en skjuts.
Erik Malmsten sticker inte under stol med att han hade hoppats mer på fiskförsäljningen.
– Där är vi inte helt nöjda. Men restaurangen har gått bra och fiskdisken har ju tillgodosett restaurangen med råvaror så det har inte gjort så mycket, säger Erik Malmsten.
Har placeringen i saluhallen gjort det svårt, eftersom ni ligger i det hörnet längst bort från entrén och det pågått ett vägarbete utanför?
– Nej, det tror jag inte. Folk har hittat in till oss ändå. Däremot tror jag att framtiden ser ljus ut när vägen är klar och alla nybyggnationer på Citadellsvägen är klara. Då tror jag att det kan bli en blomstrande business, säger Erik Malmsten.
Nina Karyd berättar att vägarbetet utanför nu är på väg att avslutas, även om det inte ska släppas på trafik ännu.
– Det gör åtminstone att vi blir losskopplade från arbetsplatsen utanför. Men torget utanför är ännu inte i närheten av sin fulla potential. Det finns dock många som är intresserade av att hyra lokalen mittemot Malmstens fisk där vi tidigare hade grönsaksförsäljning, säger Nina Karyd.
Är det framför allt restaurangverksamheter som är intresserade?
– Så är det.
Vad är det för verksamheter som ni drömmer om att få in nu?
– Något vi diskuterar är en grön eller vegansk restaurang, vilket är något en ung och medveten publik har efterfrågat. I vår ursprungliga plan hade vi även streetfoodvagnar och kiosker planerade för uteytorna och det är också något vi funderar mer på, säger Nina Karyd.
Fakta

Omsättningen på Malmö saluhall

Bland de försäljare som fanns med vid premiäröppningen så har idag Frukt- och grönsakshallen, Ostabengtson, förpackningsfria Gram, köksredskapsbutiken Olsson & Gerthel, blomförsäljaren Bunches samt dryckesförsäljarna Koppi och Tea Junkie lämnat. De som är kvar är pizzerian Hedvigsdal, italienska Papi, nudelbaren Pink Head Noodle Bar, Falafel & Burgers, bagaren S:t Jakobs stenungsbageri, mackbaren Poms, salladsrestaurangen Holy Greens och Limhamns kött & vilt. Malmstens fisk är ännu kvar, men har nu lagts ut till försäljning.

Sedan öppningen har blombutiken Florera och grönsaksförsäljaren Hassans frukt och grönt hunnit tillkomma och lämna. Nya aktörer som är inne i saluhallen nu är Möllans ost, Favvo Glass, Chocolatte samt den lanthandel som Malmö saluhall själva driver och som idag täcker upp för en del av de råvaruhandlare som lämnat. I mitten av september öppnar även pokérestaurangen På Ris på ytan där Florera tidigare fanns.

Håll koll på Malmös krogliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen