Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Petersen har hittat hem i Ystad

Fredrik Petersen har vänt hem för att se till så att IFK Ystad ska stanna kvar. – Jag har njutit i sommar, säger handbollsveteranen när promenerar vant i Ystad arena.

Fredrik Petersen klappar om IFK Ystads unge Christopher Schnell efter segern mot Lugi.Bild: CHRISTIAN ÖRNBERG
Med ett bandage om tummen och en kaptensbindel om armen tar Fredrik Petersen ledarrollen i Handbollsliganykomlingen IFK Ystad. Det är en klubb som ligger den tidigare HK Malmöliraren så varmt om hjärtat att det närmast låter självklart när han beskriver hur han lämnade SM-finalisten för i år slåss för överlevnad.
– Det var här det började och jag trivs här. Det är att vara hemma igen, säger han med lite nonchalant självklarhet.
IFK Ystad gör i år sitt andra försök på tre säsonger att klara sig kvar i Handbollsligan och skaffa sig stabilitet. Senast blev laget en klar jumbo, men i år ser det annorlunda ut. Många är kvar från förra sejouren och har blivit två år äldre, ett par kilo tyngre och en del rutin klokare. Till dessa kan läggas värvningar av Fredrik Petersen och danske målvakten Marcus Cleverly – båda med tonvis av internationell rutin.
– Där har du de två stora skillnaderna och det som talar för oss den här gången, menar IFK-tränaren Kenneth Andersson.
Fredrik Petersen som inledde sin handbollskarriär i IFK Ystad har stora känslor för "di röe". När klubben gick upp i ligan i våras bestämde han sig.
Ett par hundra kom till träningsmatchen mellan IFK Ystad och Lugi i Ystad Arena för att se Fredrik Petersen och IFK Ystad.Bild: CHRISTIAN ÖRNBERG
– Jag kände att jag var klar i HK. Nu ville jag vara med på det här tåget som innebär att etablera klubben och hålla den kvar i ligan. Man känner något speciellt för sin klubb. Jag känner igen många som finns på läktarna och runt omkring i klubben. Det är roligt.
I onsdagens träningsmatch inledde han på sin kantposition, men fick också förtroendet att spela på nio meter och försöka skapa oreda hos motståndarna.
– Min roll här blir att vara en allt-i-allo. Tanken är väl att jag ska vara med lite över allt. Det blir säkert en del på nio metert. Jag ska försöka driva upp tempo då och då och försöka dra dem ur planen.
Kaptensbindeln på armen innebär ett förtroende, men det är inget som den tidigare landslagsspelaren menar påverkar honom nämnbart.
– Jag är som jag är och kommer inte förändra mig med den. Jag skäller och skriker och det gör jag oavsett om jag har ett "C" eller reklam på armen.
Kenneth Andersson är däremot nöjd med sitt kaptensbeslut.
– Fredrik är duktig på att ge tips till alla både på och utanför planen och han ses som ett föredöme, menar han.
Fredrik Petersen blir 35 år innan ligan hinner starta i höst men hade inga problem att hitta inspirationen i träningsmatchen mot Lugi, även om det bara blev två noteringar i målprotokollet.
Först kontrade han in 6–5 innan han bjöd Lugis Anton Hagvall på en mittbena när han gjorde ett genombrott och flippade skottet alldeles över målvaktens huvud.
När IFK Ystad besegrade Lugi med 29-27 (17-19) blev det en annan veteran som stack ut. Den 36-årige dansken Henrik Knudsen – även han med stort bultande IFK-hjärta – visade vägen med tio mål och nästan lika många framspelningar.
Gå till toppen