Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Polis krossade drönare med batong – ägaren ersätts med 16 000 kronor

En Lundabo får 16 000 kronor i ersättning för en drönare som en polis slog ner med batong och trampade sönder.

Lundabon bröt mot flygförbudet när han skulle filma karnevalståget, men enligt polisens rättsavdelning borde han ha fått möjlighet att landa drönaren.
Mannen berättar i polisförhör vad som hände den där karnevalsdagen den 19 maj. Han hade just låtit sin drönare stiga till väders över Allhelgona kyrkogata när en polis skrek "flygförbud".
Då först insåg han att det inte var tillåtet att flyga och han påbörjade omedelbart landning. Drönarens sensorer gjorde dock att den sänkte sig långsamt den sista biten, eftersom den annars riskerade att krascha.
När drönaren befann sig på en meters höjd kom polismannen fram med dragen batong och slog den till marken. Han ställde sig sedan på drönaren tills den var helt stilla och trasig. När mannens flickvän gick fram för att hämta drönaren skrek polismannen på nytt att det var flygförbud. Sedan gick han.
När karnevalståget passerat stod familjen kvar och när de berättade för en annan polis vad som hänt så tyckte denne att det borde anmälas. Det gjorde mannen och nu har han beviljats 16 000 kronor i ersättning efter att rättsavdelningen konstaterat att polismannen kunde ha agerat på ett annat sätt.
Gå till toppen