Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Knivkvinnan på lekplats ställs inför rätta

Den knivbeväpnade kvinnan som greps efter att hon jagat människor på en lekplats på Möllevången i våras åtalas för grovt olaga hot och misshandel. Hon bedöms lida av en allvarlig psykisk störning.

Översiktsbild över var knivattacken ägde rum.
Det var på gården i kvarteret Leonard, strax efter klockan 19 den 10 maj, som kvinnan plötsligt dök upp med en stor kökskniv. Det var sommarvärme och fullt med barn och vuxna ute.
Kvinnan riktade kniven mot flera personer och gjorde utfall och huggrörelser.
Den här kniven bar kvinnan på gården på Leonard.
En mamma som var ute med sina tre barn, varav den elva månader gamla sonen i barnvagn, försökte fly – men blev jagad. Två gånger välte barnvagnen under flykten.
– Jag trodde att hon skulle döda oss, säger mamman i förhör.
29-årie Fidan Bejta som bor på femte våningen i kvarteret hörde sin syster skrika och sprang ut. Han lyckades övermanna kvinnan och hålla fast henne tills polisen kom – en insats som hyllats av polisen.
– Jag hörde ordet "kniv" och bara sprang så mycket jag kunde ner för trapporna. Det var barn som skrek och grät överallt, men jag försökte bara hitta kvinnan, uppgav Fidan Bejta för Sydsvenskan dagen efter händelsen.
Fidan Bejta övermannade knivkvinnan innan någon människa kommit till skada.Bild: Hussein El-alawi
– Jag agerade bara som jag tänkte krävdes.
Ingen människa skadades allvarligt, inledningsvis var åtta barn och tre vuxna uppsatta som brottsoffer i utredningen.
Tre månader senare ställs kvinnan inför rätta för grovt olaga hot mot sex personer – ett av fallen gäller även misshandel genom att hon sparkade en kvinna i ryggen.
Bara en av de sex målsägandena är barn.
– Det fanns en hel del barn uppsatta som målsägande i början av utredning, men de flesta av de delarna har skrivits av. Min åklagarkollega har ansett att gärningarna varit riktade mot de vuxna som befunnit sig på gården och mer i anslutning till den misstänkta, säger kammaråklagare Christoffer Östlind.
Kvinnan har genomgått en mindre psykundersökning – som konstaterat att hon var allvarligt psykiskt störd både vid gärningen och undersökningstillfället.
Gå till toppen