Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

Liberalerna vill rivstarta nyanländas tid i Lund

Obligatorisk förskola från 3 år, lättare att starta företag och att hyra bostad hos privatpersoner. Så vill Liberalerna få nyanlända att snabbare komma in i sin nya tillvaro i Lund.

Obligatorisk förskola, mer läxhjälp – och fler enkla jobb, till exempel som vårdbiträde. Det är några av de åtgärder som Liberalerna i Lund vill se för att främja integration av nyanlända.
Inför förra valet presenterade dåvarande Folkpartiet åtta punkter för bättre integration i Lund. Några har genomförts – som faddersystem för nyanlända, läxhjälp och sommarskola – men vissa käpphästar finns kvar att kämpa för. Och nu har partiet dubblerat insatserna.
Förra veckan lanserade L sitt valprogram, och nu kommer ytterligare 16 förslag. De har parollen ”Rivstart Lund” och kretsar kring integration.
När det gäller boendeintegration har partiet tagit intryck av Sjöbo.
– Där har man låtit privatpersoner hyra ut en bostad till nyanlända vilket har skapat nya vänskaper. Sist vi kollade hade Lund inte ordnat en enda bostad på det sättet, säger kommunalrådet Philip Sandberg (L), som vill se ett liknande system i Lund.
Liberalerna motsätter sig att kommunen köper bostadsrätter som hyrs ut till nyanlända. De vill inte heller att tillfälliga modulbostäder placeras i områden där de riskerar att öka segregationen, som Norra Fäladen, Klostergården och Linero.
– Vi ska inte bygga bort den blandade stad vi har genom kategoriboenden, utan fortsätta att ha olika karaktär på boenden i våra stadsdelar, säger Mia Honeth (L).
Liksom 2014 vill partiet att det ska bli möjligt att få försörjningsstöd medan man startar ett företag. L vill också inrätta enklare jobb för nyanlända, som vårdbiträden och lärarassistenter.
Närvarokontrollen på sfi och av att man verkligen tagit till sig av sin samhällsorienteringskurs måste bli bättre.
– Vi misstror inte människor, men att ställa krav är att visa att man bryr sig, säger Ulf Nilsson (L).
Nationellt driver Liberalerna att det ska bli obligatoriskt för nyanlända barn att gå i förskola 15 timmar i veckan för att lära sig språket. Det skulle i så fall röra sig om en riktad skolplikt som kräver ändrad lagstiftning.
– På lokal nivå kan vi arbeta uppsökande för att informera om förskolan, säger Philip Sandberg.
Liberalerna tycker också att Lund ska ”ta på sig ledartröjan” när det gäller att skapa ett regionalt resurscentrum mot hedersrelaterat våld och förtryck, liknande Origo i Stockholm.
– Lund är en bra plats som skulle kunna samla kompetens och jobba mot hela Skåne i de här frågorna, säger Sandberg.
Fakta

Några andra punkter i Liberalernas integrationsprogram

* Involvera civilsamhället, gästforskare och förebilder i integrationsarbetet

* Utarbeta en individuell integrationsplan som ska följas för att få försörjningsstöd

* Bättre kontroll av att föreningar med kommunala bidrag stödjer demokrati och jämställdhet

Gå till toppen