Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Man begärs häktad för bilbränderna

En 20-årig man begärs häktad på sannolika skäl misstänkt för bilbränderna i Göteborg, uppger Åklagarmyndigheten. Den 19-årige man som också suttit anhållen har släppts, men är fortfarande misstänkt.

Utbrunna bilar på parkeringen vid Frölunda torg. Bilbränder släcktes på 20 platser i Göteborg i måndags kväll.Bild: Adam Ihse/TT
Den 20-årige mannen misstänkts för att ha satt bilar i brand på flera platser i Göteborg under måndagskvällen, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande. Tidpunkten för häktningsförhandlingarna är inte satt.
En av de tre män som hittills anhållits för bilbränderna, en 19-åring, har släppts på fri fot. Han är dock fortfarande brottsmisstänkt. Den tredje mannen, 18 år, är anhållen i sin frånvaro i Turkiet.
"Den person som nu har frigivits är fortfarande aktuell i utredningen, men min bedömning är att misstankarna inte är så starka att det finns skäl att begära honom häktad. Däremot begärs mannen i 20-årsåldern häktad på sannolika skäl", skriver kammaråklagare Mats Ihlbom.
19-åringen och 20-åringen anhölls redan i tisdags misstänkta för inblandning i bilbränderna i Västra Frölunda. Enligt GP dömdes 19-åringen så sent som i november i fjol för vapenbrott sedan han stoppats när han körde en bil där det fanns ett skarpladdat vapen.
20-åringen är dömd för ringa narkotikabrott för knappt en månad sedan.
Tyngst belastad är den 18-åring som greps på en flygplats i Turkiet sedan han landat med ett plan från Sverige. Han dömdes för rån redan innan han fyllt 16 år, skriver GP.
Så sent som i fjol dömdes mannen för en rad brott begångna mellan februari och november 2016: personrån, ringa narkotikabrott, övergrepp i rättssak samt en grov misshandel där han knivskar en flicka i tonåren. Han kommer att föras tillbaka till Sverige.
Enligt polisen i region Väst är de tre välkända av polisen i området.
– Den lokala polisen känner igen sina bråkstakar, har talespersonen Ulla Brehm sagt till TT.
Åklagaren Mats Ihlbom säger till GP att man misstänker att mellan åtta och tolv personer var inblandade i händelserna i Västra Frölunda. Han hoppas att polisen kommer att kunna identifiera och gripa fler misstänkta.
– Det är vår förhoppning men vi kan inte garantera det, säger han till tidningen.
19-åringen och 20-åringens advokater uppger att de båda två nekar till brott.
Gå till toppen