Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Vårt klimat – vår miljö

”Man kan förändra genom att inte köra bil i onödan”

På Malmöfestivalens skaparverkstad jobbar barn med de globala målen för hållbar utveckling. Lovisa Thored är van att göra skräp till konst, hon brukar komma hem med fickorna fulla av andras bråte.

”Man vet aldrig, det kanske blir något jag själv inte vet än.” säger Lovisa Thored har börjat skapa något av en äggkartong. Bredvid sig har hon sin syster Moa Thored.Bild: Hussein El-alawi
Lovisa Thored sitter tillsammans med sin familj i ett tält på Barnlandet, Malmöfestivalens område för barnaktiviteter. Precis som hemma återanvänder hon material för sitt pyssel. Hon klipper i en gammal äggkartong, och mamma Katarina Thored berättar att hon brukar komma hem från skolan med fickorna fulla av skräp.
– Folk slänger skräp hit och dit. Man kan pyssla med det och göra allt möjligt fint med det, säger Lovisa Thored, 8 år.
Hon brukar till exempel plocka upp kapsyler. Hon och hennes kompisar gjorde en liten båt av skräp och i den fick just en kapsyl agera badkar.
Skaparverkstaden finns i år på barnlandet för att skapa förståelse för de globala målen för hållbar utveckling. Många unga festivalbesökare har hittat till tältet i Slottsparken och tankarna om miljön är många. Lovisa Thored säger att en del slänger kläder som blivit för små, istället för att använda tyget på andra sätt eller ge det till sina småsyskon.
– Vi pratar mycket om det hemma, att man köper nytt först när man verkligen behöver, inte bara för att det är fint, fyller Katarina Thored i.
Moa, Katarina och Lovisa Thored på Skaparverkstad under Malmöfestivalen.Bild: Hussein El-alawi
Lovisa Thored tycker att det är jättedumt att människor förstör miljön.
– Man kan förändra genom att inte köra bil i onödan, det släpper ut mycket avgaser, säger hon.
Familjen väljer ofta cykel framför bil, berättar Lovisa.
I skolan brukar de prata om återvinning och annat som har med miljön att göra.
Tycker du att det är privatpersoner som du som ska se till att miljön inte blir sämre?
– Nej, hela världen måste ta ansvar, säger Lovisa Thored.
Sommaren har varit väldigt varm och det har varit extrem torka, vad tänker du om det?
– Vi använder mycket vatten och tänker inte på att växterna torkar ut då. Det är dåligt.
Gå till toppen