Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Signerat

Moa Berglöf: Låt inte Åkesson ducka.

Allt ljus på Jimmie Åkesson. Men ingen ställer de viktiga frågorna.Bild: Adam Ihse/TT
Om nuvarande opinionsläge står sig till valet kommer nästan en tredjedel av Sveriges riksdag bestå av ledamöter för partier – Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet – som förordar en svensk brexit, en så kallad swexit.
Ändå uppehöll sig programledarna i Sveriges Radios P1-morgon bara två minuter vid ämnet när det på torsdagen var dags för partiledarintervju med Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson.
Att SD vill se ett svenskt utträde ur EU är känt sedan tidigare. Vad partiet däremot aldrig tvingas förklara – inte heller i denna intervju – är hur ett svenskt utträde skulle gå till.
Storbritanniens svåra brexit-förhandlingar är bara ett sätt för EU att skrämma andra länder till att inte våga lämna unionen, menade Åkesson: "Man får någonstans imponeras av Storbritanniens ganska heroiska kamp mot EU-eliten, som gör sitt yttersta för att straffa det här folket som valde att ta strid".
Frågan är vem det är som vill straffa folket.
Idag går tre fjärdedelar av den svenska varuexporten till länder i Europa. Den dörren stängs med en swexit. Tjänsteexporten som utgör 30 procent av all vår export och växer i rasande takt, stoppas och svenska företag tvingas i konkurs. Möjligheten att fritt arbeta, studera eller leva i andra EU-länder tas bort. När kapital inte kan röra sig fritt försvinner möjligheterna till finansiering, investering och lån på den europeiska marknaden för såväl svenska företag som svenska medborgare. EU-myndigheter reglerar idag matsäkerhet, mediciner, flygtrafik, kemikalier. Allt detta försvinner.
Det går förstås att fortsätta i evighet. Poängen är denna: SD kan bli Sveriges näst största parti i valet. Samma parti går till val på ett förslag som skulle kunna rasera Sveriges välstånd på bara några få år.
Ändå läggs bara två minuter på ämnet, i en partiledarintervju på 45 minuter. Varför?
Gå till toppen