Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

Moderaterna lovar tryggt och tillgängligt Lund

Trygghet och tillgänglighet. Så lyder Lundamoderaternas paroll inför valet – en paroll som ska täcka förslag om allt från kulturcheckar till ordningsvakter. Men någon skattesänkning vågar partiet inte utlova.

Louise Rehn Winsborg är trea på M:s valsedel, Mats Helmfrid tvåa och Christer Wallin etta.Bild: Ingemar D Kristiansen
Moderaternas kommunpolitiska handlingsprogram består av drygt 20 sidor med mycket text. Men partiet har också listat tio punkter, som ska ses som de åtgärder som partiet tänker sätta igång med omedelbart, om man får förtroendet av Lundaborna.
Alla tio ska rymmas under M:s valslogan ”Ett tryggt och tillgängligt Lund”.
Första punkten handlar om att skattemedel ska användas effektivt.
– När vi kommit i ett läge där saker ibland uppfattas som bättre ju dyrare de är, så är det läge att se till att vi använder de pengar vi vill att medborgarna ska lämna ifrån sig på rätt sätt, säger Christer Wallin (M), oppositionsråd och etta på partiets valsedel.
Någon skattesänkning vågar M dock inte lova.
– Vi har det med i vår budget på sikt, men vi tror inte att det finns utrymme för det 2019. I bästa fall ett år senare, men det handlar mycket om ekonomin runt om och världsekonomin. En skattesänkning är inte på något sätt ett löfte, men definitivt en ambition, säger Christer Wallin.
Kan du lova att ni inte höjer skatten?
– Jag kan lova att göra det yttersta för att undvika det, säger Christer Wallin.
– Om Moderaterna får bestämma blir det ingen skattehöjning, fyller andranamnet Mats Helmfrid i.
– Ett sådant krav kommer inte igenom vår fullmäktigegrupp, säger tredjenamnet Louise Rehn Winsborg.
Inom kategorin tillgänglighet tar M upp tillgängligheten i centrum. De många trafikarbetena i stan har skapat problem, inte minst eftersom informationen enligt M varit bristfällig. Man vill också att kommunen arbetar för att förbättra kollektivtrafiken till och från byarna.
En kulturcheck för privat kulturundervisning ska ge fler unga tillgång till kultur- och musikskola och M lovar dessutom tillgång till fler fribyggartomter.
I trygghetsbegreppet inkluderar M krav på polis i hela kommunen, inklusive bemanning av polishuset i Dalby, och ordningsvakter på utsatta platser. Här finns även ett löfte om en översyn av hur man kan förbättra för äldre som upplever ensamhet och otrygghet.
Man ser det också som trygghetssatsningar att ta fram rutiner för att minska fusk med socialbidrag och krav på åtgärder för att få fler socialbidragstagare i arbete.
På skolområdet vill M satsa mer på lovskola. För de elever som riskerar att inte nå målen ska lovskola vara obligatoriskt (vilket i så fall skulle kräva beslut på nationell nivå), men även den som klarat målen ska ha möjlighet att gå i skola på loven för att kunna höja sina betyg. Man vill också att det ska genomföras trygghetsvandringar tillsammans med elever för att identifiera otrygga platser i skolmiljön.
Bland de tio punkterna finns dock – något överraskande – inga förslag inom två av de områden som präglat den politiska debatten den senaste tiden: integration och klimat. Integrationsåtgärder finns med i det längre programmet, men inom klimatområdet har M inga konkreta lokala förslag.
– Vi är oroade över klimatförändringarna och menar att Lund ska bidra med sin del. Men det handlar också om en internationell och nationell agenda som vi tänker följa. Där har vi ett väldigt bra program, säger Christer Wallin.
Läs alla artiklar om: Partiernas valprogram i Lund 2018
Gå till toppen