Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Snart blir det solceller på kyrkogården

Här är församlingen som satsar helhjärtat på miljön. Nästa projekt blir solceller på kyrkogården.

Kvistofta kyrkogårdsförvaltning satsar på en hållbar miljö.Bild: Emil Langvad
Kvistofta är kyrkogårdsförvaltningen som värnar om miljön och arbetsmiljön, mer än många andra. Kvistofta kan därför titulera sig bäst i Sverige. Det finns det också bevis på.
– Vi är stolta över våra kyrkogårdar, säger Olle Wredström, kyrkorådets ordförande i Kvistofta församling.
Kvistofta församling, som har sina lokaler i Rydebäck, ansvarar för kyrkogårdarna i Kvistofta, Bårslöv, Glumslöv och Fjärestad.
Efter den fina utmärkelsen för två år sedan ("Årets kyrkogårdsförvaltning") är det fortsatt utveckling av verksamheten, inte minst miljömässigt. Det är ständigt nya idéer som ska förverkligas.
Just nu undersöker Kvistofta församling hur man bäst kan använda solceller, detta för att minska elkostnaderna:
– Vi har börjat titta på det. Det är vårt nästa projekt. Vi har ju en del olika byggnader vi kan ha solceller på, dock inte på taken på våra kyrkor. I Kvistofta, som är den största av våra kyrkogårdar, skulle vi kunna ha solceller på en del av marken, säger Olle Wredström.
Att Kvistofta har fokus på miljö och arbetsmiljö är numera en självklarhet. Det är flera faktorer som gör förvaltningen unik. För att ha så vackra kyrkogårdar som möjligt har Kvistofta församling fyra vaktmästare, en för varje kyrkogård.
– Varje kyrkogård är som små parker. Det ska vara en trivsam miljö att vistas i. Vår personal är väldigt duktig och har egna ansvarsområden. Och eftersom vi har många besökare på våra kyrkogårdar får vi också snabbt veta om något inte står rätt till, kanske om det finns för mycket ogräs eller något annat. Vi är ständigt påpassade av de anhöriga till gravarna och det är något som vi ser som en fördel. Vi får ofta beröm av våra besökare, säger Olle Wredström.
Hela förvaltningen använder endast så kallat grön el och flera av lokalerna värms upp med bergvärme. Förvaltningen använder dessutom handhållna elverktyg. Komposterbart material används vid gravsmyckning och transporter samordnas. Kulturhistoriskt intressanta gravvårdar som inte kan stå kvar på sin ursprungliga plats samlas i lapidarium. En ny askgravlund anlades 2008 på Kvistofta kyrkogård.
Tillgänglighet är ett annat prioriterat område på kyrkogårdarna. Man har gjort om gångar med stenläggningar för att rullstolsburna lättare ska kunna ta sig fram.
Dessutom planerar kyrkogårdsförvaltningen för en ny kyrkogård på den mark församlingen har i Kvistofta.
– Där blir det även ett nytt bårhus så att vi kan ta hand om de avlidna i väntan på begravningen, säger Olle Wredström.

Kvistofta församling

Kvistofta församling utsågs 2016 till årets kyrkogårdsförvaltning. I motiveringen skrivs bland annat att: "Pastoratet vårdar det kulturhistoriska arvet på ett föredömligt sätt avseende både växtmaterial och gravvårdar".
Tävlingen arrangeras årligen av Sveriges Lantbruksuniversitet, Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation, Föreningen Sveriges kyrkogårdschefer och Sveriges kyrkogårds- och krematorieförbund.
Kvistofta församling är certifierade enligt fas 3, vilket är den högsta fasen, i Svenska kyrkans miljöcertifiering.
Gå till toppen