Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sopornas historia: från latringrop till metangas

Slänga, bränna, återvinna, Så kan man sammanfatta den svenska sophanteringens historia.
Här i Sverige var städernas gator soptipp fram till slutet av 1800-talet. Stanken var förskräcklig. nä toalett- och hushållsavfall blandades. Men när 12 000 dog i kolera 1834 vaknade Sverige.
1868 blev det förbjudet i lag att slänga avfall på gatan och soptippar anlades utanför städerna. Stockholm var först i Sverige 1859 med kommunal sophämtning. 1898 följde Malmö efter och 1903 även Lund.
Nu började man skilja på hushållsavfall och latrin med särskilda kärl. En period lät man grisar äta upp hushållssoporna. Det fungerader inte så bra. Samtidigt såldes papper, glas och metall vidare till särskilda lumpsamlare.
På 1920-talet kom de första sopnedkasten i städerna. Och 1954 kom papperssäcken som ersatte soptunnorna i metall. På 1950-talet byggdes också reningsverk i de större städerna.
Soporna kördes till stora soptippar, deponier, där de eldades upp. Men deponierna fylldes. På 1970-talet kom sopeldade fjärrvärmeverk, som finns kvar än idag.
Sedan började vi sortera ut tidningar, kartong, glas, metall, plast och mat. Idag återvinns 69 procent av alla förpackningar, att deponera är förbjudet. Och den som har en varmkompost har inte mycket restavfall kvar överhuvudtaget.
Källor: Sopor.nu, Populär historia, Rambo.se, Oneplanet.se, Vafab.se med flera
Gå till toppen