Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Spökgarnsjägare rensar haven på mikroplaster

Dykarna började dyka för havets skönhet, men insåg hur mycket fulhet som gömmer sig under den glittrande havsytan. Fisknät som förlorats i havet blir en dödsfälla för många djur och mikroplasterna som näten avger hamnar på våra tallrikar. Nu rensar de haven på spöknät.

Fisknät som förlorats i havet blir en dödsfälla för många djur och avger mikroplaster som kan hamna på våra tallrikar. Morten Raae (i förgrunden) och Patrik Juhlin är några av dykarna som jagar spöknät.Bild: Moa Dahlin
M/S Baltic Explorer ligger stabilt vid kajen i Simrishamn. På övre däck ligger dykflaskor uppradade och torrdräkter hänger på tork, på bakre däck ligger stora säckar med nät. Varje säck innehåller ungefär 200 meter nät. Nu är de torra, men när de är våta och fulla av bråte kan de vara väldigt tunga.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen