Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Vårt klimat – vår miljö

Varm sommar gav många räkor i Näsets vatten

Den stekheta sommaren har inte bara lockat badare till Näset. I det ljumma vattnet har också räkorna frodats.

Den varma sommaren har värmt upp vattnet runt Nästet, vilket gjort att räkorna frodats.Bild: Mats Roslund
Under sommarmånaderna har Naturum vid Falsterbo strandbad ordnat fullt med aktiviteter av olika slag. Eftersom sommaren varit ovanligt varm har man fått konkurrera med badstränderna om besökarna.
– Men vi har ändå haft mycket folk här, ungefär lika många som i fjor, säger Nils Arvid Andersson, föreståndare på Naturum Falsterbo.
En aktivitet som varit särskilt populär har varit ”Håvning i havet”. Besökarna har då tillsammans med personal från naturum gått ner till havet och håvat upp olika djur med och utan ryggrad, musslor, tång och annat som finns i vattnet. Tillsammans har man sedan lärt som om de fynd man fått upp i håven.
– Vi har inte hittat något jätteoväntat men det har varit gott om räkor i vattnet. De har frodats när det har varit så varmt.
Räkorna förekommer i flera olika sorter, men den vanligaste är den som danskarna brukar kalla ”fjordrejer”.
– Det är den sortens lite mindre räkor som man kan få i Danmark om man beställer smörrebröd med ”pillede rejer”. Jag tycker att de är ganska goda, säger Nils Arvid Andersson och skrattar till.
Om lite drygt två veckor, den 31 augusti till 2 september, äger Falsterbo bird show rum. Det är finalen på sommarsäsongen, och efter det kommer Naturum att minska sina öppettider till fem dagar i veckan.
– Vi kommer att ha lite färre aktiviteter under lågsäsong. Men vi har alltid öppet på helgerna, säger Nils Arvid Andersson.
Gå till toppen