Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Därför satsar HD och Sydsvenskan extra på klimat- och miljöfrågor

Klimatförändringar och miljöförstöring oroar svenskarna mest. Det visade den årliga undersökning som SOM-institutet presenterade redan i våras.
Sen kom sommaren.
En sommar med extrema värmeböljor, vattenbrist, nödslakt och skogsbränder världen över. Effekterna av att jorden blir allt varmare blev plötsligt påtagliga och klimatfrågan har den senaste månaden seglat upp som en av de viktigaste i en spurtande valrörelse.
När vi drog upp planerna för dagens stora klimat- och miljösatsning var det fortfarande vår. SOM-institutets undersökning hade presenterats och visade att 61 procent av de tillfrågade var mycket oroade över klimatförändringar, lika många över miljöförstöring.
Men oron matchades inte när opinionsinstituten tog tempen på de viktigaste valfrågorna. Och klimatet och miljön förde en tynande tillvaro i valrörelsen.
Sen kom sommaren.
Under fyra dagar kommer vi fokusera extra på klimat- och miljöfrågor. Vi visar på komplexiteten i de utmaningar som finns på en global, nationell, regional och lokal nivå. Vi väjer inte för det svarta och de problem vi står inför, men samtidigt lyfter vi fram hur arbetet mot en mer hållbar värld ser ut.
Under de kommande dagarna kan du bland annat läsa om hur den globala värmeböljan slagit och vilka konsekvenser den fått världen över, hur partierna tagit sig an frågan med ny kraft i valrörelsen och hur vi måste minska våra utsläpp radikalt de närmaste åren för att klara Skånes klimatmål.
Den omställning som krävs är tuff. Och för att klara målen kommer alla delar av samhället att påverkas.
Men vi lyfter också fram krafterna som tagit sig an utmaningarna, företag och samhällsmedborgare som försöker göra skillnad. Allt från spökgarnsjägaren som rensar haven på plast till arbetet med nya regelverk som bereder väg för en boom för solcellsägare.
Med hundratals reportage, artiklar, analyser och krönikor hoppas vi kunna ge er läsare flera perspektiv på vad vi står i och inför. Talesättet är ju att en frisk person har många önskningar, men en sjuk bara en. Vi gissar att detsamma gäller för vårt jordklot.
Gå till toppen