Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Wernersson överraskar och utmanar i STCC

Efter halva säsongen ligger han tvåa i mästerskapet. Andreas Wernersson är en av ungtupparna som utmanar mästaren Robert Dahlgren om totalsegern i STCC. – Jag har chans att komma ikapp och gå förbi "Robban". Det är inte på något sätt avgjort, säger 23-åringen inför helgens lopp på Gelleråsen.

"Jag har chans att komma ikapp och gå förbi Robert Dahlgren. Det är inte på något sätt avgjort", säger STCC-föraren Andreas Wernersson.Bild: Andreas Hillergren/TT
Säsongen har gått över förväntan för Andreas Wernersson. Han vann andra loppet på Knutstorp i premiären, har plockat poäng i samtliga race och skuggar Robert Dahlgren i totaltabellen. Senast i Falkenberg pressade han mästaren i det första loppet och körde om honom i det andra loppet.
– Jag tycker vi har lyckats bra. Vi har bra fart, men vi behöver ta ytterligare steg om vi ska vara med och vinna kval och race, säger Wernersson till TT.
Han kom in på ett bananskal i Lestrup Racing Team i slutet av förra säsongen.
– Jag hade tänkt åka till Mantorp som publik. Men Fredrik (Lestrup) ringde mig två dagar före finalen och frågade om jag kunde tänka mig att köra. Det tog 24 timmar så var allt klart, berättar Wernersson.
I första loppet i en TCR-bil kom han tvåa. Nu satsar han och teamchefen Fredrik Lestrup tillsammans hela säsongen. Och Wernersson har efter halva säsongen visat att han är att räkna med.
– Det har gått bättre än vi förväntade. Vi har verkligen hittat rätt och nu gäller det att förvalta det här, säger Lestrup.
– Andreas kan hoppa in i bilen även om den inte är 100 procent perfekt. Han är otroligt säker, gör inga misstag. Han håller sig kall, är smart och tar sig i mål, fortsätter han.
Wernersson menar att det finns mer att ge.
– Senast var jag 18 tusendelar från pole position. Nästa gång kanske jag har tusendelarna på min sida. Sen måste jag steppa upp racingen och bli ännu tuffare, säger han.
Wernersson tillhör den nya, yngre generationen förare. Han gjorde visserligen sitt första STCC-lopp redan 2013 men det är först i år han riktigt blandat sig i mästerskapet. Och han är inte ensam. Han talar om andra yngre förare, som Johan Kristoffersson och Philip Morin.
– Jag tror att det håller på att bli ett generationsskifte. Nu handlar det om att ta ett steg till och visa att vi är lika snabba, säger han.
– Det är kul att få tampas med de här gamla rävarna, som Fredrik Ekblom. Jag har alltid sett upp till honom och nu får man köra mot honom. Det är kul att försöka slå sig in bland dem som är erkänt duktiga.
Två kvalheat körs på lördag. Lopp ett och två på söndag, klockan 12.50 respektive 15.20.
Fakta

Wernersson 2018

1. Knutstorp

Kval 1 - 10:a

Kval 2 - 10:a – 0 poäng

Lopp 1 - 6:a – 8 poäng

Lopp 2 - 1:a – 25 poäng

2. Anderstorp

Kval 1 - 9:a

Kval 2 - 5:a – 1 poäng

Lopp 1 - 6:a – 8 poäng

Lopp 2 - 5:a – 10 poäng

3. Falkenberg

Kval 1 - 4:a

Kval 2 - 2:a – 4 poäng

Lopp 1 - 4:a – 12 poäng

Lopp 2 - 4:a – 12 poäng

Totalt: 80 poäng (2:a i tabellen)

Källa:STCC

Fakta

Ställningen i STCC

1. Robert Dahlgren, 111 poäng.

2. Andreas Wernersson, 80.

3. Johan Kristoffersson, 78.

4. Daniel Haglöf, 77.

5. Fredrik Ekblom, 73.

6. Philip Morin, 60.

7. Tobias Brink, 51.

8. Mattias Andersson, 47.

9. Hugo Nerman, 24.

10. Micke Olsson, 14.

Källa: STCC.

Fakta

Återstående program

18–19 juli: Karlskoga.

8–9 sep: Rudskogen, Norge.

21–22 sep: Mantorp.

Källa: STCC.

Gå till toppen