Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lomma

Barn i Lomma fick lära sig göra egna dataspel

Under sommarlovet har barn i Lomma och Bjärred fått chansen att skapa sina egna dataspel.
– Jag kan inte programmera, men jag vill hjälpa andra unga så att de inte gör samma misstag som mig och inte lär sig, säger Non Ragaard, som startar kodskolan.

Läraren Non Ragaard kan själv inte koda, men hjälper eleverna så gott han kan. När det blir för svårt hjälper någon av de andra lärarna till. Här försöker Jakob Klingspor, Non Raagard och Harry Kjerrman lösa ett problem med ett spel de håller på att skapa.Bild: Johanna M Karlsson
– Göra speeeel, ropar flera av barnen när ledare Mimmi Hansson frågar vad de vill göra.
Knappt tio barn hade på torsdagen tagit sig till ”kodstugan” i Lomma på torsdagen. Under sommaren har verksamheten varit ute i flera kommuner, Kristianstad, Lund, Svalöv och Lomma och runt 300 barn har fått lära sig grunderna i kodning.
Vad innebär att ”koda”?
– Hm, det är lite svårt att förklara. Men man sätter upp regler för saker som man skapar, säger Mimmi Hansson.
Mimmi Hansson läser till vardags datateknik på Lunds tekniska högskola. Under sommaren har hon hjälpt barn, bland andra Harry Kjerrman, att lära sig grunderna i programmering.Bild: Johanna M Karlsson
– Jag är väldigt intresserad av programmering och vill utveckla mina kunskaper, säger Jakob Klingspor, ett av barnen som sitter vid en dator den här dagen.
– Man vill kunna göra vad man vill och hitta på egna spel.
Bakom kodstugan, som officiellt arrangeras av Lomma kommun, står företaget Hemkodat som startats av 18-årige Non Ragaard. Han har själv inga kunskaper inom programmering, och har därför fått anställa andra ungdomar som kan hjälpa till på lektionerna.
– Det är väldigt viktigt att lära sig programmera idag. Och jag hade inget sommarjobb, så jag skapade mitt eget, säger Non Ragaard.
Hur har det varit att starta eget företag så ung?
– Eftersom jag är ung är det många som vill hjälpa mig. Men det har varit tufft ibland, det är många saker att ta reda på.
Nu är sommaren och kodskolan snart slut. Vad har varit roligast?
– När många hör programmering tänker de kanske att det är tråkigt. Men när man ser resultatet och glädjen i deras ögon när de lärt sig, då är det väldigt roligt.
Från 2018 inkluderar läroplanen i den svenska grundskolan också att alla barn ska lära sig grundläggande programmering. Här ser Non Ragaard en möjlighet för sitt företag att växa.
– Jag tror att det är ganska stressigt för många lärare. Vi kanske skulle kunna hjälpa skolorna.
Tvillingarna Smilla och Alison Ljungberg hade tidigare testat på att programmera i skolan och tyckte att det var spännande.Bild: Johanna M Karlsson
Gå till toppen