Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Lugnande expertbesked: jättesniglarna tar inte över Skåne

De afrikanska jättesnäckorna som bor på Lönneberga förskola är en landsplåga i USA. I Skåne är de ingen större fara, eftersom de inte klarar kylan.

Förskolan Lönneberga har afrikanska jättesnäckor som husdjur.Bild: Ingemar D Kristiansen
I fredagstidningen berättade vi om de afrikanska jättesnäckorna på Lönneberga förskola som snart ska skickas till nya hem runt om i Skåne.
Många gillade artikeln, men några läsare hörde av sig och undrade om inte jättesnäckorna kan komma att spridas okontrollerat – på samma sätt som de spanska mördarsniglarna.
Det kommer de nog inte att göra, säger Christer Brönmark, professor på Biologiska institutionen vid Lunds universitet:
– Förmodligen kan de inte sprida sig. De är afrikanska från början och överlever inte vintrarna. Om det blir frost så klarar de sig inte.
I USA är det totalförbud på afrikanska jättesnäckor som husdjur, berättar Christer Brönmark.
– Där har man jättestora problem med dem, de käkar ju spannmålsplantor och trädgårdsväxter. Det är likadant i Sydamerika.
Nils Carlsson är viltförvaltare på Länsstyrelsen och specialist på så kallade invasiva arter. Han tror inte heller att den afrikanska jättesnäckan kan överleva den svenska vintern. Ändå finns det skäl att vara försiktig, säger han.
– Det som inte är uttryckligen förbjudet går inte att reglera, men man ska inte släppa ut djur som inte hör hemma här. I sommar har vi fått mycket rapporter om sköldpaddor som finns i olika dammar. Det är ett typiskt långlivat husdjur som folk tröttnar på.
Den rödörade vattensköldpannan, som är ett vanligt husdjur, finns sedan ett par år med på EU:s lista över invasiva arter som det är förbjudet att släppa ut i naturen. Inte heller bör man släppa ut akvariefiskar man har tröttnat på, säger Nils Carlsson.
– Även om fisken eller sköldpaddan i sig själv inte är så farlig, så har de ofta med sig parasiter eller sjukdomar som inte finns i vår natur och som kan orsaka stor skada.
Gå till toppen