Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Malmöfestivalen räknar med publikrekord ikväll – polisen kallar in extra personal

Malmöfestivalen räknar med publikrekord under kvällens spelning med Steve Angello. Polisen har tagit in extra personalen från övriga regionen.
– Vi tror det blir uppåt 30 000 människor på Stortorget, säger polisens insatschef Mattias Nilsson.

Timbuktu och Damn! drog rekordpublik på Malmöfestivalen tidigare i veckan.Bild: Hussein El-alawi
Malmöfestivalen har en egen poliskommendering, vilket innebär att ett antal poliser enbart arbetar med den åtta dagar långa stadsfesten.
Inför kvällens avslutningskonsert med Swedish house mafia-medlemmen Steve Angello har man även begärt hjälp från övriga polisregionen genom att klassa evenemanget som en särskild händelse.
– Personalläget i Malmö är så ansträngt. Jag har hört rykten om att någon sagt att det skulle bero på en hotbild mot festivalen, men det stämmer absolut inte.
Redan i onsdags slog Timbuktu ett nytt festivalrekord med uppåt 25 000 människor i publikhavet på Stortorget. Inför Steve Angello har Malmö stad satt upp en ny skärm på baksidan av parkeringen, som ger fler möjlighet att se spelningen.
– Vi räknar med större publik ikväll. Uppåt 30 000, säger Mattias Nilsson.
Han vill ogärna sammanfatta festivalen när den största kvällen fortfarande återstår. Men klart är att man dragit nytta av den utökade kameraövervakningen, menar Mattias Nilsson.
– Varje kväll sitter vi och tittar på kamerorna. När vi märker att det börjar uppstå bråk eller tjocknar till med folk skickar vi direkt poliser och ordningsvakter så att de är på plats innan det händer saker. På det sättet har vi lyckats avstyra många situationer.
Mattias Nilsson (till höger) och Eddie Rosander är polisens insatsledare under Malmöfestivalen.
Hittills har 56 festivalbesökare placerats i polisens fylleceller. 83 personer har avvisats från festivalområdet eftersom de stört den allmänna ordningen.
Däremot har det varit färre polisanmälda brott jämfört med tidigare festivaler.
De senaste två årens festivaler har haft stort fokus på att motverka och lagföra män och pojkar som tar sig friheter mot flickor och kvinnor i publikhaven framför konsertscenerna.
– Inför sista kvällen ifjol hade vi 18 anmälningar om sexuella ofredanden. I år har vi fem, i fyra av dem har vi identifierade misstänkta.
– Det har varit en ordentlig minskning, exakt varför kan vi inte riktigt svara på än. Men jag tror det handlar om samarbetet vi har med Malmö stads säkerhetsorganisation med ordningsvakter och civila väktare i folkhaven.
Om du utsätts för något – polisanmäl direkt på plats, uppmanar Mattias Nilsson.
– Det kommer vara mycket poliser och ordningsvakter ute, hugg tag i någon av dem direkt. Då är gärningsmannen fortfarande i området och vi har mycket större möjligheter att kunna lagföra honom.
– Ringer man när man kommit hem eller dagen efter så har chansen att klara upp fallet sjunkit avsevärt.
Gå till toppen