Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

MP föreslår parkeringsskatt vid köpcenter – Nova kan bli aktuellt

Gör det möjligt för kommuner att ta ut skatt för parkeringsplatser vid köpcenter och arbetsplatser. Det föreslår Lunds MP-toppar Karin Svensson Smith och Emma Berginger. I Lund skulle det exempelvis kunna bli aktuellt med skatt på parkeringen vid Nova.

Bild: Patrick Persson / www.pppress.se
Det är i en debattartikel i Dagens Industri som Karin Svensson Smith, ordförande i riksdagens trafikutskott och etta på MP:s lokala valsedel, och Emma Berginger, kommunalråd i Lund och etta på partiets riksdagsvalsedel i sydvästra Skåne, presenterar idén.
Svensson Smith och Berginger skriver att de vill ”ge kommunerna möjlighet att ta ut en parkeringsskatt vid externa köpcenter, arbetsplatsparkeringar och andra ställen där parkering subventioneras genom att bilisterna inte betalar marknadsmässiga priser för att använda marken.”
Karin Svensson Smith menar att det i Lund exempelvis skulle kunna bli aktuellt vid Nova, som då i praktiken inte längre skulle kunna ha gratis parkering. Enligt Karin Svensson Smith skulle skatten ha dubbel effekt – både minska bilkörningen och värna cityhandeln.
– I Lund har det åtminstone sedan jag flyttade hit 1974 varit en ständigt pågående diskussion om hur man ska behålla centrums attraktivitet. Länge sade man nej till extern livsmedelshandel. Nu har det tillkommit en kraftig konkurrens från näthandeln, säger Karin Svensson Smith.
Karin Svensson Smith (MP) toppar MP:s valsedel i valet till Lunds kommunfullmäktige.Bild: Sandra Henningsson
– Vill man att centrum ska vara levande, så att människor är där och det finns företag och affärer, så måste man använda parkeringsstyrmedlet inte bara på kommunens egen mark. I andra städer där man har det här kan man värna om cityhandeln och lokala livsmedelsbutiker i stadsdelar genom att ha restriktioner för externhandeln.
Det exakta upplägget för hur skatten skulle fungera har hon inte svar på idag.
Även vid arbetsplatser, som låter anställda parkera billigt eller gratis, skulle det enligt förslaget kunna vara möjligt för kommuner att ta ut skatten.
– I Nottingham var man framför allt ute efter gratis arbetsplatsparkering. Med hjälp av intäkterna från den här skatten delfinansierade man en spårvagnslinje som heter Robin Hood-line. Samtidigt hade man en diskussion med de stora arbetsplatserna i staden så att de gjorde upp transportplaner för sina anställda, för att underlätta för dem att cykla och åka kollektivt, säger Karin Svensson Smith.
– När vi var där med riksdagens trafikutskott fick vi bara positiva kommentarer om hur det här har fungerat.
Karin Svensson Smith vill i nuläget dock inte peka ut några arbetsplatser i Lund där det skulle kunna bli aktuellt med en parkeringsskatt.
Gå till toppen