Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Region Skåne i samarbete med stiftelse om palliativa vårdplatser

De stängda platserna för palliativ vård i Trelleborg kan komma att öppna igen. Region Skåne diskuterar samarbete med den privata stiftelsen Igelösa Life Science AB om både vårdplatser och ett forskningssamarbete.

Tanken är att fyra-sex platser för vård i livets slutskede ska kunna öppna i Trelleborg, och att en ny verksamhet med vårdplatser ska byggas upp även i Igelösa utanför Lund.
Under hösten ska det förhandlas fram ett avtal mellan Region Skåne och den stiftelse som byggts upp av thoraxkirurgen och transplantationsläkaren Stig Steen.
– Det här är ett spännande projekt. Tanken är att Igelösa Life Science ska bemanna och driva verksamheten i Trelleborg och de har gjort bedömningen att de kommer att klara av det, kommenterar Anna-Lena Hogerud (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.
– Antalet platser i Igelösa blir en fråga för vidare förhandlingar. Det är därför för tidigt att uttala sig om hur stor kostnaden för verksamheten blir, men den kommer att regleras av det kommande avtalet.
Hs-nämnden ska behandla en avsiktsförklaring mellan Region Skåne och stiftelsen 27 september, alltså efter valet. Men samarbetsplanerna är brett förankrade i nämndens presidium understryker Anna-Lena Hogerud.
Vårdplatserna i Trelleborg för svårt sjuka och döende patienter stängdes vintern 2015, och har trots upprepade beslut i regionfullmäktige inte kunnat öppnas igen. Orsaken har enligt det rödgröna styret varit personalbrist. Patienter har istället skickats till Malmö.
Kristdemokraterna är det parti som hårdast drivit på för att öppna de palliativa platserna I Trelleborg. Per Einarsson (KD) lovar att bevaka att platserna verkligen öppnas.
– En del oklarheter finns fortfarande. En tydlig tidplan måste fortast möjligt fram och presenteras, skriver han i ett pressmeddelande.
Läkaren Stig Steen har byggt om skånegården i Igelösa till forskningslaboratorium och konferensanläggning.Bild: Drago Prvulovic/TT
Verksamheten i Igelösa är kanske mest känd för allmänheten för att påven Franciskus valde att övernatta där vid sitt besök i Skåne hösten 2016.
Gården utanför Lund har byggts om till en kombinerad konferensanläggning, medicinskt forskningslaboratorium och även konvent för nunnor.
Gå till toppen