Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ung man häktad för bilbränderna

En 20-årig man har häktats på sannolika skäl misstänkt för mordbrand efter bilbränderna i Göteborg. Samtidigt bekräftar kammaråklagare Mats Ihlbom att blodspår säkrats i jakten på fler misstänkta.

Ett stort antal bilar brann bland annat vid Frölunda torg i Göteborg under måndagskvällen.Bild: Adam Ihse/TT
– Nu fortsätter utredningen med honom frihetsberövad och det underlättar en del för oss, säger åklagaren till TT.
Mats Ihlbom vill inte kommentera bevisningen mot mannen.
– Jag har varit lågmäld gällande det även inför tingsrättsdomaren. Jag har bara berättat precis det som jag anser tillräckligt för att han ska vara frihetsberövad. Men vi har bevisning som pekar ut den här mannen som delaktig i händelsen, säger han.
Däremot bekräftar han att polisen säkrat "en hel del" blodspår, efter att någon eller några skurit sig på krossat glas.
– Men det är inte kopplat till den här mannen, säger han.
TT: Har ni kunnat koppla blodet till någon annan misstänkt person?
– Nej, inte i nuläget, men vi söker naturligtvis efter det. Jag har inte fått besked än att vi har en dna-träff, men det är bara en tidsfråga, det var så pass mycket blod.
Mannen häktas för mordbrand men inte för våldsamt upplopp, som åklagaren också yrkat på. Han nekar till brott.
– Vi har inte sett bevisningen men utifrån vad åklagaren påstår kan jag vidgå att det finns besvärande omständigheter för min huvudman. Men utifrån hans egen berättelse och vad som bör kunna framkomma vid den fortsatta utredningen har jag förhoppningar om att han ska kunna frikännas, säger försvarsadvokat Ulrik Smedberg till TT.
20-åringen anhölls i tisdags tillsammans med en 19-årig man misstänkt för inblandning i måndagens bilbränder i Västra Frölunda. 19-åringen har sedan dess släppts på fri fot på grund av svagare bevisning, men är fortfarande aktuell i utredningen.
En tredje man – en 18-åring som greps av gränspolisen i Turkiet efter att ha flytt Sverige – är anhållen i sin frånvaro.
Sammanlagt bedöms mellan åtta och tolv personer ha varit inblandade i samma händelse som 20-åringen, förklarar Mats Ihlbom.
– Sedan är det många fler som varit inblandade i alla händelserna under den här kvällen, säger han.
TT: Kan det komma fler gripanden?
– Det är inget jag kan garantera. Men vi jobbar på och hoppas. Vi är fortfarande beroende av lokalbefolkningens iakttagelser. Utan vittnen har vi det svårt.
Den krävande utredningen fortgår med analys av tips, film och teknisk bevisning.
– Det är ett omfattande och svårutrett ärende med väldigt många inblandade. Vi behöver resurser. Detta kommer att ta tid, säger Mats Ihlbom.
Totalt brann runt 80-bilar i Göteborg och Trollhättan under måndagskvällen. Utredningarna drivs separat.
Gå till toppen