Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Värnhemstorget får ett nytt ansikte i helgen – att skejta på

Ett ansikte flyttar i helgen in på Värnhemstorget i Malmö. När den internationella skejthelgen Skate Malmö Street arrangeras i helgen så är det även premiär för Alexis Sablones installation där man kan skejta på ansiktets näsa, mun och öga.

Alexis Sablone skejtar över det som är munnen i ansiktsinstallationen på Värnhemstorget.Bild: Jonas Gillberg
Skate Malmö Street är inte bara namnet på det årliga skejtarrangemang där man tävlar i Malmös gatumiljö. Det är även världens mest jämställda skejtboardarrangemang. De trettio inbjudna skejtarna är hälften tjejer och hälften killar.
– Det finns ingen anledning att det inte ska vara lika många tjejer som killar som skejtar och för att det ska bli verklighet så måste man synas. När nästan alla andra prioriterar killarna så ger vi tjejerna samma uppmärksamhet. Det handlar också om att Malmö som skejtstad är en turistdestination och vilken identitet vi som sådan vill ha. Vi anser att det finns en framtid i att vara en välkomnande stad för alla. För det är det Malmö vi vill bo i, säger Malmö stads skejtboardsamordnare Gustav Svanborg Edén.
En av de inbjudna till helgens arrangemang är den trippla X Games-vinnaren Alexis Sablone som också är arkitekt, designer, serietecknare och mycket annat. Den bakgrunden har gjort att hon bjudits in att designa en åkningsanpassad installation på Värnhemstorget. Även Nobeltorget och taket på Södervärns parkeringshus får varsin installation skapade av Rich Holland respektive Søren Nordal Enevoldsen. Medan de två andra installationerna främst är på plats under helgen, så kommer Värnhemstorgets nya ansikte att få vara kvar i åtminstone tre månader. Alla tre ska dock användas för att gästa olika platser i Malmö i framtiden.
– Från luften ser den här installationen på Värnhemstorget ut som ett abstrakt ansikte med öga, näsa, mun, kindben. Från marken ser man bara delarna som man kan skejta på. Samtidigt är alla fem delarna multifunktionella så man kan ju också ligga och sitta på dem, berättar Gustav Svanborg Edén.
En skiss på hur det abstrakta ansiktet ska se ut på Värnhemstorget.Bild: Alexis Sablone
Bild: Alexis Sablone
Alexis Sablone besökte Malmö och Värnhemstorget för två år sedan och när hon fick frågan om att designa en installation för torget så fick hon idén om ansiktet som hon tänkte skulle passa perfekt till torgets kvadratiska form.
– Jag kunde inte sluta tänka på den här idén. Och jag tänker att det kan ändra på språket kring skejtandet. Istället för att skejta på ett räcke, så säger man att man ska skejta på hakan eller näsan, säger Alexis Sablone.
Hon är själv mer förtjust i streetskejtandet eftersom det kräver mer kreativitet.
– En skejtpark har ju ideala förhållanden. Inga sprickor i marken och allt funkar perfekt. Men det är också därför de kan vara lite tråkiga. På gatan utmanas du mer.
Hur ser du på Malmö som skejtstad?
– Åh, det är som ett skejtparadis. Massor av coola skejtare i förhållande till hur stor staden är. Jag bor i New York och när jag fick höra att Malmö har ett skejtgymnasium så trodde jag att jag hörde fel. Malmö är faktiskt en förebild för resten av skejtvärlden, säger Alexis Sablone.
Alexis Sablone.Bild: Jonas Gillberg
Förra sommaren avslöjades det att granitstenen från en av skejtvärldens mest ikoniska platser, Love Park i Philadelphia, monterats ner och skeppats till Malmö för att så småningom återskapas här. Än så länge är det inte beslutat var och när, men Alexis Sablone tycker att det är helt galet.
– När jag var fjorton så åkte jag till Philadelphia och skejtade i Love Park. Vi blev arresterade för det var ju olagligt att skejta där. Det är minnen jag alltid bär med mig. Att de stenblocken nu är här i Malmö är enormt coolt, men också helt bisarrt, skrattar Alexis Sablone.
Skate Malmö Street inleds på fredag klockan 17 på Möllevångstorget där korsningen Simrishamnsgatan/Ängelholmsgatan tillfälligt spärras av och det ska skapas en ny åkyta under några timmar. Det blir även världspremiär på Malmöskejtmärket Polar Skateboards nya film på Moriskan.
På lördagen är det premiär för de nya skejtinstallationerna på Värnhemstorget, Nobeltorget och taket på Södervärns parkeringshus. Arrangemangen pågår mellan klockan 12 och 18.
På söndagen är det dags för Svampen Session på Konsthallstorget klockan 12–18.
– Jag hoppas att många Malmöbor ger sig ut på en upptäcktsfärd på cykel i helgen och ser sin egen stad ur nya perspektiv, säger Gustav Svanborg Edén.
Håll koll på Malmös skejtscen – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen