Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Äntligen får Ingegerd ha sitt drömkalas

Det tog 75 år men nu ska äntligen Ingegerd Lenander ha det födelsedagskalas hon alltid har drömt om.
– Jag har alltid velat ha ett pannkakskalas och nu är det dags, säger jubilaren.

Barnasinnet har Ingegerd Lenander kvar och på födelsedagen ska en barndomsdröm gå i uppfyllelse. "Då ska jag ha pannkakskalas", säger hon.Bild: Tom Wall
Direkt när man kliver innanför dörren hos Ingegerd Lenander i Ängelholm syns vilka hobbyer hon har.
– Det är handarbete och Rögle, säger hon självklart.
Precis innanför dörren hänger en löpsedel där hockeylaget gratuleras och på köksbordet trängs flera ljuslyktor med pärlöverdrag hon själv gjort.
– Jag syr dem med nål, tråd och pärlor. Det tar inte så lång tid, förklarar hon samtidigt som hon hämtar ett antal virkade grytlappar. De ska troligen säljas på någon basar i höst.
– Fast då måste jag nog virka några fler.
Ingegerd föddes i Veberöd utanför Lund men redan som liten flyttade familjen till en gård i Västra Karup. Det måste ha varit en idyllisk uppväxt för en liten flicka?
– Nä, säger hon med eftertryck. Jag var rädd för korna.
Efter tre år på gården dog hennes far och mamman flyttade till Klippan med barnen. Där blev Ingegerd kvar i många år, ända tills flyttlasset gick till Ängelholm 2001.
– Jag utbildade mig till skötare och jobbade i många år på Sankta Marias mentalsjukhus i Helsingborg. När de lade ner så gick jag över till hemtjänsten i Klippan. Det var när de inte hade mer jobb åt mig som jag flyttade till Ängelholm.
Där bor även den ene sonen och ett par av barnbarnen. Den andre bor i Borlänge.
– Det är skönt att ha barnbarn här i närheten även om de blivit stora nu. Att få dem och mina egna pågar är nog det bästa som hänt mig, konstaterar hon.
När Ingegerd gick i pension för tio år sedan ville hon ha något nytt att göra och brinna för. Det blev ishockey och Rögle.
– Sedan dess har jag gått på de flesta hemmamatcherna. Det är kul eftersom det händer mycket och är bra fart på läktaren.
Så kul var det att hon ganska snart engagerade sig i Rögles supporterklubb och när fotograf Tom ska ta en bild insisterar hon på att få ta på sig sin Rögletröja.
– Den vann jag en gång i en tävling och sedan dess har jag haft på mig den under alla matcher.
Men livet är inte bara Rögle och handarbete:
– Jag är mycket intresserad av ryttartävlingar och tittar en del på det. Sedan gillar jag att cykla. Jag brukar ta med mig cykeln på bussen så jag kan cykla vart jag än åker.
Nu ska hon snart ut och flyga för första gången i livet och då får ändå cykeln stanna hemma.
– Jag ska åka med min ene son till Grekland. Han fyller 50 så vi firar tillsammans. Det ska bli spännande men jag är lite nervös, förklarar hon.
– Nu har jag i alla fall skaffat mitt första pass så det ska säkert gå bra.
Fast först ska det bli pannkakskalas hemma hos sonen på söndag. Då återstår bara frågan vilken sylt hon vill ha till pannkakorna?
– Jag vill nog ha hallonsylt eller blandad sylt, svarar hon och lägger till:
– Och så grädde förstås. Det måste man ha till pannkakor.

Ingegerd Lenander

Bor: I Ängelholm.
Familj: Två söner och 3 barnbarn.
Aktuell: Fyller 75 år den 19 augusti.
Gå till toppen