Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Hundratals hundar hoppar hinder

Antalet hundar i Lund har ökat ordentligt den här helgen när hundratals vovvar samlas för att tävla i Agilityspexet. Även deras mattar och hussar får slita hund när hindren ska klaras av.

Christin Karlsson leder Cento över och genom hindren.Bild: Lars Brundin
– Hopp! Tunnel! Slalom! Balansen!
Christin Karlsson från Helsingborg rusar runt på gräsmattan på Gunnesbo och ropar ut kommandon. Cento, hennes dansk-svenska gårdshund, flänger fram och tillbaks, över och igenom hinder. Men plötsligt väljer Cento en annan väg – och sätter fart mot den gröna plastlådan där mattar och hussar lägger belöningar åt sina vovvar. Det blir diskning.
– Det är inte enkelt för hunden – och inte enkelt för den som springer heller, för du ska visa och vara på rätt ställe. Ibland är du i vägen för hunden och det sänker tempot, säger Christin Karlsson när hon står och pustar ut efteråt.
– Vi är nya i den här klassen, så vi tränar oss.
Och diskning är ingen katastrof – det händer ungefär varannan gång när hundarna försöker ta sig igenom agility- och hoppbanorna.
Ingrid Nilsson från Höör leder Vimsa över balanshindret.Bild: Lars Brundin
Hundratals hundar med tillhörande hussar och mattar är på plats på fältet vid Gunnesbo gård, där Lunds brukshundklubbs tävling Agilityspexet arrangeras under lördagen och söndagen.
Många bor i husvagn eller husbil på området, för att kunna stanna i agilitybubblan hela helgen. Totalt gör hundarna och deras förare nästan 2 000 starter under helgen, men antalet tävlande är färre, för många tävlar både i agility och hopp och dessutom kan man tävla båda dagarna.
Clara Schmiedkte Persson med Ior, som tävlar i storleksklassen X-small.Bild: Lars Brundin
15-åriga Clara Schmiedkte Persson från Vellinge tävlar med fyra hundar i blandade storlekar – extra small, medium, large och extra large. Hon tillhör Sverigeeliten bland unga och var nyligen med i European Open Junior i Nederländerna.
– Det gick ganska bra. Mina hundar ligger på topp tio på tiden hela tiden, säger hon.
Här har hon precis tävlat med Ior, en bichon havanais.
– Det blev tyvärr disk. Han tog ett hinder från fel håll, men annars var han snabb idag, säger hon.
Vad är det som du gillar med agility?
– Samarbetet med hunden. Det är en väldigt speciell känsla när du sätter en nolla (ett felfritt lopp). Och även en disk kan kännas bra om det var bra flyt innan dess.
Trassel tar sig igenom slalomhindret med hjälp av föraren Anders Gustafsson.Bild: Lars Brundin
Gå till toppen