Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Kaotisk start och hetsiga debatter på Malmös nya politikfestival

Första dagen på politikfestivalen Malmedalen drog hundratals besökare som ville prata politik. Men gratis burgare och ballonger till barnen lockade lika mycket.

En liten stad med toppiga tält har vuxit upp i Vänskapsparken i Rosengård. Varje parti har ett eget tält, där de delar ut valbroschyrer till de vuxna och karameller till barnen.
Centerpartiet lockar allra flest besökare – de bjuder på både godis, popcorn, saft och glittertatueringar.
Malmös nya politikfestival Malmedalen drog igång på lördagen. Vänsterpartisten Anders Neergaard pratar politik med förstagångsväljaren Maida Smajovic.Bild: Lars Brundin
– Jag ska komma hit och lyssna varje dag på partierna. Och sedan ska jag bestämma vem jag ska rösta på, säger Maida Smajovic.
Den 9 september får hon rösta för första gången i svenska val.
– Det är viktigt för mig att rasismen försvinner. Många svenskar är inte snälla mot oss som har slöja, säger hon.
Anders Neergaard från Vänsterpartiet räcker över en valbroschyr och uppmanar Maida Smajovic att komma tillbaka nästa lördag, när partiledaren Jonas Sjöstedt (V) kommer till Malmedalen.
Läs också Malmedalen – Malmös politikervecka ligger i startgroparna
Malmös nya politikfestival får en kaotisk start. När festivalområdet öppnar klockan 15 finns det betydligt fler poliser och arrangörer på plats än besökare. På stora scenen pågår det första panelsamtalet om dagens ämne, som är företagsamhet. En dam med kryckor är den enda som sitter i publiken för att lyssna.
Programmet för dagens seminarier gapar helt tomt, men fylls på efterhand. Vilka politiker och debattörer som dyker upp på scenen är mestadels en överraskning.
Mostafa Fadhil från Vänskapsföreningen och och Hassan Ali Mahamud från arrangören RGRA (Rörelsen gatans röst och ansikte) hjälps åt att sätta upp skylten.Bild: Lars Brundin
Vänskapsföreningen, som har över 600 medlemmar på Rosengård, håller på att hänga upp skylten i sitt tält mittemot stora scenen.
– Många av våra medlemmar har ringt oss i dag och frågat varför det har kommit hit en massa tält och poliser. Folk vet inte vad detta är, så vi berättar att det är en demokratifestival, säger Muhamed Korshid.
Den absolut längsta kön ringlar fram till Fryshusets tält. För de delar ut 300 halalburgare helt gratis.
– Egentligen skulle detta vara en grillning med politiker, där folk kunde ta det chill och hänga och snacka. Men tyvärr var det inga politiker som ställde upp. Så nu blir det bara burgare till medborgarna, säger Abdulla Taha, som vänder vegoburgare i full fart.
Under eftermiddagen kommer dock kommunalrådet Sedat Arif (S) över till Fryshusets tält för att prata politik med matgästerna.
Kön till Fryshusets vegetariska halalburgare – den enda mat som serverades under första dagen på Malmedalen.Bild: Lars Brundin
Många barn och småbarnsföräldrar går runt och samlar ihop färgglada ballonger från de olika politiska partierna.
Ibadete Lika Salihi bor precis bredvid Vänskapsparken och brukar gå hit med sina två barn. Hon har kommit till Sverige från Kosovo och ska också rösta för första gången.
– Det är bra med denna festivalen! Det är aktiviteter för barn och man får träffa människor och prata. Jag vet inte så mycket om partierna. Men nu ska jag få veta, säger hon.
I Sverigedemokraternas tält hettar det till rejält.
– Ni är emot flyktingar! Varför kommer ni då till det här området? Det går inte! ropar Jamal Romi med hög röst till kommunalrådet Magnus Olsson (SD).
– Vi visste väl att det skulle hetta till här. Men vi kan ju inte strunta i att komma hit när alla de andra partierna är här, säger Magnus Olsson.
Jamal Romi blev upprörd när han såg att Sverigedemokraterna hade kommit till politikveckan på Rosengård. "Det är inte fel på flyktingar! Vi flyktingar vill lyfta Sverige!"Bild: Lars Brundin
Hans partikamrat Jörgen Grubb får hantera en lång rad unga Rosengårdsbor som kommer fram och anklagar Sverigedemokraterna för att vara rasister eller för att de har en dålig politik.
– Jag tycker att det är spännande att vara här. Här är invadrartätt, då blir det ofta lite hetsigare diskussioner. Men jag tycker att det är helt okej så länge det håller sig inom rimliga ramar, säger Jörgen Grubb (SD).
Framåt eftermiddagen är det flera hundra personer på plats i Vänskapsparken. Det är tät trafik med människor till alla partitälten. På stora scenen pågår ett panelsamtal med kommunalråden Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), Märta Stenevi (MP), Magnus Olsson (SD) och flera andra politiker.
Mattorget gapade tomt under första dagen i Malmedalen. De som skulle servera maten hade hoppat av. Men under söndagen ska det finnas en foodtruck på plats.Bild: Lars Brundin
Bortom scenen leker en stor grupp barn i den uppblåsta hoppborgen. Däremot är det alldeles tomt på människor på fältet utanför, där det står en massa bänkar, tält och bajamajor. Det är mattorget som totalfloppade första dagen.
– Vi hade några som hoppade av. Men redan imorgon kommer vi att ta hit vår egen foodtruck, säger Nenad Gabrilovic, som är säkerhetsansvarig för Malmedalen.
Artikeln har uppdaterats med en uppgift om vilka politiker som besökte Fryshusets tält.
Fakta

Malmedalsveckan

Malmedalen är en politisk festival, som hålls den 18-26 augusti. Arrangören är den ideella föreningen Rörelsen gatans röst och ansikte (RGRA).

Malmedalsveckan håller till i Vänskapsparken på Rosengård. Syftet är att öka människors intresse för politik och få fler att rösta.

Varje dag på Malmedalen har ett eget tema och ett särskilt parti som får plats på scenen. Lördagen var Kristdemokraternas dag, och avslutades med ett tal av Lars Adaktusson (KD).

Under söndagen är Malmedalen öppen klockan 15-20. Då är det Centerpartiets dag, och temat är hälsa och omsorg.

Gå till toppen