Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

KD vill hindra Qatar och Saudiarabien från att skicka pengar till svenska moskéer

Kristdemokraterna vill stoppa utländsk finansiering av islamistiska moskéer i Sverige.
När Lars Adaktusson (KD) premiärtalade i Malmedalen klev också Sigmagrundaren Dan Olofsson fram för att ge KD en skjuts i valspurten.

Lars Adaktusson (KD) talar på Malmedalsveckan. I höstens val kandiderar Adaktusson till riksdagen och står som andra namn på valsedeln i Malmö, efter Ebba Busch Thor.Bild: Dan Ivarsson
På politikfestivalen Malmedalen avslutades Kristdemokraternas dag med ett tal av partiets europaparlamentariker Lars Adaktusson.
Han räknade upp flera åtgärder som partiet vill genomföra för att stoppa radikala islamister i Sverige. Som ett tydligt exempel pekade han på det islamiska kulturcentret, som ligger vid Danska vägen, två kilometer från Malmedalen.
– Några kilometer härifrån finns den stora moskén, som är finansierad av Qatar och invigd av Qatar.
– Kristdemokraterna säger nej till utländsk finansiering av moskéer som bidrar till islamisering och radikalisering och våldsbejakande extremism, sa Adaktusson.
För ett år sedan avslöjade Sydsvenskan att Qatar har investerat över 30 miljoner kronor för att bygga Skandinaviens största moské i Malmö. Syftet är att sprida emiratets extremt konservativa variant av islam.
Läs också Qatar bygger jättemoské i Malmö
Efter talet säger Adaktusson till Sydsvenskan att en fjärdedel av alla moskéer i Sverige är finansierade via Saudiarabien. Även Qatar och Kuwait bidrar med pengar till svenska moskébyggen.
– Problemet är såpass stort att vi måste kunna hantera det lagstiftningsvägen. När man ser att dessa moskéer blivit en grogrund för radikalisering och rekrytering till terrororganisationer som IS måste man göra något åt det. Vi vill förhindra och kontrollera och i vissa fall stoppa finansiering när man kan se tydliga kopplingar till islamismen, säger Adaktusson.
I sitt tal sa Adaktusson att just de som bor Malmö och Rosengård tydligt ser problemen som radikala islamister för med sig:
– Här i Rosengård trakasseras kvinnor av moralpoliser.
Läs också Kaotisk start och hetsiga debatter på Malmös nya politikfestival
Adaktusson presenterades på scenen av Malmöprofilen och IT-entreprenören Dan Olofsson. Mitt i valspurten väljer han att kliva fram och stödja Kristdemokraterna.
– Jag vill att vi ska få en ny alliansregering efter valet. Nyckeln till det är att KD sitter kvar i riksdagen och att så många som möjligt röstar på dem.
– Jag har röstat på Kristdemokraterna de senaste valen. Egentligen är jag allmänborgerlig och stödjer alliansen. Men i det här valet är det särskilt viktigt att rösta på KD, säger Dan Olofsson.
Gå till toppen