Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Debattinlägg: ”Låt mig ge ett försök till svar till på varför Moderaterna inte bör samarbeta med SD.”

Hotet utgörs av att vissa delar av befolkningen inte anses vara lika mycket värda som andra. Kampen mot det synsättet får aldrig förloras. Det skriver Niels Paarup-Petersen (C), gruppledare i Malmö.

Det är orimligt att kräva att andra partier ska låta bli att lägga fram sina förslag för att det kan finnas en risk att Sverigedemokraterna röstar på dem. Det är att döda en del av demokratins kärna. Men i demokratin ingår också en särskild syn på samhället och på andra människor, skriver Niels Paarup-Petersen.Bild: Moa Dahlin
Christian Sonesson (M), kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp vill vara ”först med att säga det som alla redan vet och tänker”, förklarar han på sin Facebooksida.
Och vad är det då som alla redan vet och tänker? Jo, att Moderaterna bör samarbeta med Sverigedemokraterna. För Sonesson är det en självklarhet. "Varför skulle Moderaterna i Staffanstorp inte samarbeta med politiska företrädare som ligger oss nära i mångt och mycket?” undrar Sonesson retoriskt.
Ja varför inte?Låt mig ge ett försök till svar.
Att bedriva politik handlar om att få igenom sina åsikter så att de förvandlas till beslut i politiska församlingar som kommunfullmäktige och riksdagen. Att utveckla, stöta och blöta och sedan lägga fram politiska förslag är grunden för politiskt arbete. Därför är det orimligt att kräva att andra partier ska låta bli att lägga fram sina förslag för att det kan finnas en risk att Sverigedemokraterna röstar på dem.Det är att döda en del av demokratins kärna.
Men i demokratin ingår också en särskild syn på samhället och på andra människor: Att acceptera att alla har samma värde och att alla har samma rättigheter, rättigheter som ska skyddas oavsett om de gäller en enskild individ, en minoritet eller en majoritet. Dessa grunder för demokratin är absoluta. De kan inte kringskäras. Det går inte att bortse ifrån dem för att en enskild politisk sakfråga känns nog så viktig.
Det finns ingen politisk seger i Sveriges historia som varit betydelsefullare än införandet av demokratin med allt den innebär. Och den viktigaste politiska uppgiften för alla folkvalda är att skydda den.
Och det är den uppgiften jag, Christian Sonesson och alla andra folkvalda står inför när vi efter den 9 september ska välja samarbetspartners och styren runt om i kommuner, regioner, landsting och i riksdag. För trots att Sverigedemokraterna närmar sig att vara landets största politiska parti är de inte landets största demokratiska parti.
Det saknas inte exempel på enskilda SD-politiker som uttalar sig antidemokratiskt. Men det är inte enskilda politiker som är det avgörande. Det viktiga är vad partierna står för. Inte bara i partiprogrammen, utan i verkligheten.
I verkligheten agerar Sverigedemokraterna på ett skrämmande sätt. I Skånes högsta politiska församling, regionfullmäktige, ger Sverigedemokraternas grupp rungande applåder när alla muslimska medarbetare av en SD-politiker pekas ut som ett hot. Ett hot som vill mörda alla ickemuslimska patienter och kollegor.
Det är detta som gör Sverigedemokraterna till ett hot mot demokratin. Inte att partiet förnekar klimatförändringarna, vill lämna EU eller minska kvinnors rätt till abort. Hotet är att vissa delar av befolkningen inte anses vara lika mycket värda som andra. Kampen mot det synsättet får aldrig förloras. Det är väl också därför Ulf Kristersson och Moderaterna på riksnivå säger nej till samarbete med Sverigedemokraterna.
Men det är inte bara upp till borgerliga partier att stoppa Sverigedemokraterna. Socialdemokraterna och Miljöpartiet kräver ofta att allianspartierna ska avstå från att lägga fram sin politik för att det kan finnas risk att Sverigedemokraterna röstar på den. Det är dumheter.
Självklart ska alla partier ha rätt att lägga fram sin politik. Annars är Socialdemokraterna och Miljöpartiet välkomna att låta bli att lägga fram sin politik, så vinner alliansen utan stöd från Sverigedemokraterna.
Däremot är det avgörande att alla partier håller sig från att samarbeta och förhandla med Sverigedemokraterna. Ingen makt ska ges till ickedemokratiska partier om det kan undvikas. Och det är här Christian Sonesson har gått fel.
Den officiella sloganen "Staffanstorp - framtidens kommun” visar på en väg framåt. Låt inte politiken visa vägen bakåt.

Niels Paarup-Petersen

gruppledare för Centerpartiet i Malmö
Gå till toppen