Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
MFF

Max Wiman: Malmö FF:s planer väcker frågor ännu en gång

För närvarande känns det som det diskuteras mer planer på dubbla plan än fotbollstaktik runt Malmö FF. Men diskussionen är uppfriskande – och rak, det ska sägas.
I veckan pratades det mycket om en urusel plan i Ungern. Med en halvtimmes varsel fick vi veta att fredagens matchförberedande träning inför derbyt mot TFF blev öppen på hybridplanen utanför stadion. Efteråt hymlade inte tränaren Uwe Rösler med anledningen – planen inne på stadion är för dålig, måste sparas till matcherna.
"Det vi pratar om i augusti borde vi möjligen prata om i december", sa MFF-tränaren.
Problemen med gräsmattan – det är inte mer än tre år och fem månader sedan den rullades ut - återkommer ständigt och i våras konstaterade MFF:s vd Niclas Carlnén att det finns ett fönster i september, då den kan bytas om det blir nödvändigt – men att han samtidigt helst vill vänta för att utvärdera den nylagda träningshybriden.
”Problemen med gräsmattan – det är inte mer än tre år och fem månader sedan den rullades ut - återkommer ständigt” skriver Max Wiman.
Där MFF tränade ett kort pass på fredagen, eftersom Rösler sa att underlaget är långt hårdare än vad laget spelat på senaste tiden och därför steg också Sören Rieks och Markus Rosenberg av tidigt.
Det låter lite som moment 22 – men hade jag varit MFF vd hade jag nog kämpat med den dåliga planen ett tag till, en ny investering låter ju äventyrlig.
Kanske avgörs det av mötena med Midtjylland, för påfrestningen blir långt större med tre Europa League-matcher ganska sent i höst.
Malmö FFs tränare Uwe Rösler.Bild: CHRISTIAN ÖRNBERG
Här kommer ordet planer in i en annan betydelse. Även om Uwe Rösler vill fokusera på lördagens möte med Trelleborg, så kommer ju ofelbart frågorna som vill ha svar på en plan som innefattar och möjligen fokuserar på Europa League-kvalet också.
Med Lasse Nielsen avstängd - det hade jag faktiskt glömt bort - får MFF koka än mer soppa av mittbacksgrytan. 19-årige Hugo Andersson har spelat fyra minuter i allsvenskan, är en robust talang med trygg dialekt som drar mot Ystadhållet även om han är från Skurup. Inte de stora ordens yngling, men heller inte yvig i spelet. Trygg.
På lördagen får han högst troligt inte bara spela mittback, utan ta den centrala ledande rollen med Franz Brorsson och Oscar Lewicki bredvid sig. Hade någon gissat att MFF skulle ha den uppställningen i en allsvensk match?
Rasmus Bengtsson finns i en bruttotrupp - men Gud give att Rösler inte chansar med honom, Bengtsson tränade inte med laget och både han och MFF mår långt mycket bättre om han är fem dagar bättre i sitt sargade knä när Midtjylland kommer på torsdag.
Och apropå Europaspel - snart är det Champions League i Malmö igen. För andra gången på tre år ställs FC Rosengård mot ryska Ryazan. Den gången gick det ganska lätt. Men det är nya tider.
I det laget fanns Therese Sjögran, Marta, Ramona Bachmann, Sara Björk Gunnarsdottir, Kirsten van de Ven, Amanda Ilestedt, Lina Nilsson och nyss avflyttade Ali Riley. Till exempel. Och Anja Mittag - den enda startspelaren då som är kvar, Zecira Musovic och Ebba Wieder satt på bänken - var tre år yngre. Gjorde förresten tre av de fem målen.
Gå till toppen