Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Småpartierna som lockar väljare

Hört talas om lilla utbrytarpartiet SAFE, Landsbygdspartiet eller Sjukvårdspartiet? Mandatfördelningen bland de välkända partierna i riksdagen är en sak – i landets kommuner ser det annorlunda ut. Här är några av småpartierna som på sina håll faktiskt får vara med och bestämma:

Riksdagspartierna går inte hem överallt. I Båstad är det Bjärepartiet som styr, och i ÅseleBild: DRAGO PRVULOVIC / TT
• I tennisens Mecka Båstad har Bjärepartiet hittat en plats. En ganska stor sådan – partiet styr faktiskt hela kommunen i minoritet, eftersom man inte hittat någon att styra tillsammans med. Från början var ett stopp av tunnelbygget genom Hallandsås av högsta prioritet. I dag vill Bjärepartiet bland annat framhålla Bjärehalvön i många olika sammanhang, samtidigt som man ska bevara miljön, trygga omsorgen och hålla i plånboken.
• Åselepartiet vill att alla idéer ska komma till tals. Men vissa idéer vill partiet särskilt prioritera – som utökad demokrati, bättre pendling samt att Buddhatemplet i Fredrika ska "skapa kringaktiviteter som kan lyfta hela bygden". Man vill också verka för att det byggs bowlinghall i Åsele.
Det här är frågor som går hem lokalt. Åselepartiet är nämligen kommunens största, och har en tredjedel av fullmäktiges mandat.
• Landsbygdspartiet Oberoende, en sammanslagning av två olika partiinitiativ på landsbygden, som nu har funnits i åtta år. Partiet har ställt upp i två riksdagsval och gör sig redo för ett tredje – men det är i kommunerna som framgången funnits.
I dagsläget har partiet mandat i 9 kommuner. Partinamnet avslöjar något om inriktningen, och den som går in på webbplatsen kan läsa att "Landsbygdspartiet bland annat föreslår att riksdagen och regeringskansliet flyttas från Stockholm till Östersund, mitt i Sverige." Vargfrågan är också stor för partiet.
• På småländska Höglandet – närmare bestämt Nässjö kommun – har det socialdemokratiska utbrytarpartiet SAFE tagit plats i fullmäktige sedan 1990-talet. Framgången var som störst i valet 2006, då det vänsterinriktade partiet fick var femte röst. I dagsläget har SAFE dock bara fyra av 57 mandat i Nässjös kommunfullmäktige.
Vad vill partiet? Fixa en bra skola och omsorg och värna om miljön, bland annat.
• Sjukvård engagerar – det vet Norrbottens sjukvårdsparti som har mandat i flera kommuner: Kiruna, Boden, Gällivare, Piteå, Älvsbyn, Pajala och Övertorneå. Sitter dessutom i Norrbottens läns landstingsfullmäktige – som näst största parti.
Men det här är inte landets enda sjukvårdsparti, utan bara ett av flera som ingår i partiförbundet Sjukvårdspartiet.
Gå till toppen