Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

C vill dela upp socialbidraget – och ge halva familjens bidrag till kvinnan

Företagsamhet, jämställdhet och kortare vårdköer gynnar alla. Men de största vinnarna är invandrarkvinnor i utsatta stadsdelar.
Det var budskapet från Anders W Jonsson (C) på Malmedalen i Rosengård.

Anders W Jonsson är Centerpartiets vice partiordförande och gruppledare i riksdagen.Bild: Dan Ivarsson
Centerledaren Annie Lööf var med i SVT:s "Agenda" på söndagskvällen. Därför fick vice partiordförande Anders W Jonsson åka till Malmö och hålla partiets tal under Malmedalsveckan.
Han betonade att Centerpartiets politik för att hjälpa småföretagare, stärka jämställdheten och korta vårdköerna är särskilt viktig för kvinnor som nyligen flyttat till Sverige.
– Vi vill se mycket mer av jämställdhet i integrationen.
– Kvinnor och män måste få samma förutsättningar att lära sig språket, komma in i samhället och börja jobba. Men det tar upp till sex år längre tid för en utrikesfödd kvinna att få ett jobb än det tar för en man. Det gör mig så innerligt förbannad att människors förutsättningar i livet så uppenbart ska påverkas av vilket kön de har, sa Anders W Jonsson.
Läs också Fullt med poliser, barn och politiska samtal i Malmedalen
Ett skarpt förslag från C är att försörjningsstödet delas upp så att kvinnan och mannen i en familj får hälften var.
– Många kommuner vittnar om att bidraget månad efter månad betalas ut till mannen, att han på det sättet får kontrollen över familjens ekonomi. Men utsatta kvinnor ska inte längre vara beroende av mannens välvilja.
– I vårt Sverige får man se ut som man vill, man får umgås med vem man vill och älska vem man vill. Hedersförtrycket måste bort. Det finns ingen plats för det i vårt samhälle.
Läs också Kaotisk start och hetsiga debatter på Malmös nya politikfestival
Anders W Jonsson sa också att enklare regler för småföretagare och lägre ingångslöner kan underlätta integrationen genom att nyanlända svenskar snabbare kommer i arbete.
Människor i utsatta stadsdelar har sämre hälsa: de lever kortare liv och drabbas oftare av sjukdomar som hjärtinfarkt och diabetes. Därför är det extra viktigt för dem att sjukvården fungerar.
– Köer i sjukvården slår stenhårt mot den som inte är född i Sverige, inte behärskar språket, inte har de rätta kontakterna. Köerna måste bort!
Niels Paarup-Petersen är Centerpartiets ledare i Malmö och talade även han i Malmedalen. "Rösta på oss om du vill ha en skola som är lika för alla och ett parti som stänger dörren till SD", säger han.Bild: Dan Ivarsson
Gå till toppen