Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Wimans blogg

Max Wiman: Fotbollförbundets statistik har nått det absoluta bottenmärket

MFF gjorde fler mål än man hade avslut...

Nu får ni ursäkta om det ryker lite extra om bokstäverna.Sitter faktiskt och är trött på och småförbannad över hur Svenska Fotbollförbundet både havererat sin webbsida, som är ett mischmasch av en helt misslyckad ny sida och den något mindre misslyckade gamla, men framför allt sin statistikverksamhet vid allsvenska matcher.
I en tid då statistiken blir både enklare med teknik och allt mer viktig för lagen och även för oss i media när man analyserar matcher, så har SvFF förpassat sig själv till typ stenåldern.Statistiken är ofta ofullständig och den innehåller färre element än tidigare när all annan idrott tillför mer och mer uppgifter.
Till exempel går det inte längre att få komplett avslutsstatistik. Förbundet redovisar bara träträffar och avslut på mål. Uefa har när det är Europaspel till och med blockerade skott.Andra idrotter har alla avslut noggrant redovisade och ofta på skottkartor. Var avsluten tas är en annan sak som SvFF tagit bort.
Men redovisningen från MFF-TFF nådde det absoluta bottenmärket.
Enligt SvFF:s statistik i paus så fanns det inga avslut i stolpe/ribba (korrekt). I övrigt hade - och håll i er nu - Malmö FF enligt förbundet haft två avslut, Trelleborgs FF ett.
Det kan ju då vara värt att notera att matchen stod 3-0 i paus...så att göra tre mål på två avslut är ganska imponerande. Sen hävdar alltså SvFF att MFF inte hade några avslut alls i övrigt i denna sprudlande halvlek. Jag såg i alla fall med egna ögon själv Marko Johansson göra en strålande räddning på skott från Andreas Vindheim.
Totalt sett redovisar SvFF 6-3 i avslut och räknar då enbart avslut på mål och i målställning. Vilket ju bara ger en liten del av bilden.
Går man till Flashscore, som känns betydligt pålitligare, så har de också 6-3 i avslut på mål till slut (förbundet kan möjligen i efterhand ha korrigerat sin felaktiga bild av första halvlek).
Men på Flashscore kan man också se att avsluten totalt var 17-3 till MFF - vilket onekligen fördjupar bilden av matchen. MFF - som vi har pratat om generellt är lite ineffektivt och ofokuserat vid avslut har alltså elva chanser där man "skjuter" förbi eller över målet.
Det döljer till exempel det faktum att Carlos Strandberg hade minst tre bra avslutslägen utan att träffa mål. I den individuella statistiken står han på noll avslut (för att han inte träffade mål).
Anmärkningsvärt - och återigen har MFF inte råd med det mot till exempel Midtjylland.
Man får också se att bollinnehavet är 53-47, något som SvFF inte redovisar alls längre.
***
Kan inte nog betona att vi fick uppleva tre riktigt vackra fotbollsmål på stadion i går.
***
Gräsmattan klipptes rätt rejält av MFF-tränaren Uwe Rösler inför TFF-derbyt. Det var svårt att se några större problem på håll under matchen.
Efteråt kom fastighetschefen Christoffer Persson fram till mig och gav sin förklaring till varför det inte blev någon träning.
– Vi har tre matcher denna veckan, plus dubbla träningar på onsdag inför MFF-Midtjylland. Vi vill ha den så bra som möjligt och då blir det för mycket.
Så var det sagt.
MFF-TFF spelades i går, MFF-Midtjylland på torsdag och MFF-Sirius på söndag.
Gå till toppen