Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Svedala

Hade för lågt i tak för hästarna – djurägare i Svedala får böta

Djurägaren hade inte åtgärdat flera av de brister som länsstyrelsen påpekat vid ett besök. Därför måste hon nu betala ett vite på 14 000 kronor.

Förvaltningsrätten i Malmö har beslutat att kvinnan måste betala vitet på 14 000 kronor.Bild: Johan Pihlemark
Det var förra våren som länsstyrelsen hotade med vite efter att ha konstaterat flera brister hos en djurägare i Svedala kommun. Och när myndigheten sedan gjorde ett återbesök under hösten 2017, ansåg man att kvinnan inte hade vidtagit flera av de åtgärder som krävts.
Bland annat tyckte länsstyrelsen att det fanns risk för djuren att skada sig i de utrymmen där de hölls, att ett av djuren fortfarande hade för mycket hull, samt att det var för låg takhöjd i boxarna där hästarna stod– utrymmen där hästhållning dessutom förbjudits.
Själv har djurägaren sagt att länsstyrelsen tidigare har gett henne tillåtelse att ha en åsna och två shetlandsponnyer i stallbyggnaden. Hon har bara använt stallet till ponnyer och åsnor – aldrig till större hästar, säger hon. Hon ger inte heller mycket för de skaderisker som länsstyrelsen pekat ut. Både en pigg på staketet och en elsladd har varit bortom djurens räckhåll, menar hon. Och djuret som länsstyrelsen tyckte hade för mycket hull var inte överviktigt, enligt henne.
Men förvaltningsrätten går nu på länsstyrelsens linje. Rätten menar bland annat att det för kvinnan måste ha stått klart "vilka åtgärder hon skulle vidta för att undgå vitespåföljd samt när bristerna senast skulle ha åtgärdats."
Därför har rätten bestämt att kvinnan ska betala vitesbeloppet på 14 000 kronor.
Gå till toppen