Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Niklas Wihlborg: HIF vandrar en utstakad väg med "Granen"

Bild: MATHILDA AHLBERG
Andreas Granqvist fortsätter sitt segertåg med Helsingborgs IF. Den fjärde raka segern, 2–0, innebar att Helsingborg befäste sin serieledning samtidigt som den gav en fingervisning om att rangordningen är på väg att återställas i den skånska fotbollen.
Medan Malmö FF under de senaste säsongerna skördat historiska framgångar och badat i miljoner från Champions Leaguespelet har vardagen varit gråare för regionens andra storklubbar.
Trelleborgs FF var en snedspark från division 2 men har tagit sig tillbaka till allsvenskan. Landskrona Bois har tillbringat en tid i division 1 och HIF är inne på sin andra säsong i superettan och har genomgått ett ekonomiskt stålbad.
Andreas Granqvists återkomst i Helsingborg skänker på planen trygghet, kvalitet och stjärnglans, men han ger också HIF en ny attraktionskraft som klubben inte haft sedan "Henke" Larsson vände hem.
Känslan är närmast att spelare står på kö för att spela med superettanklubben.
Med hjälp av "Granens" hemkomst har klubben fått tillbaka Rasmus Jönsson och Markus Holgersson samt lockat dit förre Gais:aren Wanderson Do Carmo.
Med en landslagsmittback i laget och en pålitlig målskytt i Rasmus Jönsson har HIF lyft sig till en allsvensk nivå. Kvaliteten på enskilda fötter i två olika lagdelar har varit tillräcklig för en drastisk förändring.
Det är enkelt att vända hem när karriären börjar gå utför, kräva sin plats i laget och ha en lagom skön tillvaro där allt en gång började.
Däremot är varken "Granen" eller Rasmus Jönsson några som kommer att luta sig tillbaka efter några inledande månader. Det finns en övertygelse om att de är tillbaka för att göra avtryck på samma sätt som Markus Rosenberg gjorde i MFF när han vände hem 2014.
Vad Markus Holgersson och Wanderson kan tillföra är fortfarande obesvarat. Båda gjorde inhopp på söndagen utan att det gick att dra några större slutsatser.
Landskrona, som sliter i motsatt del av superettantabellen, har på alla sätt en annorlunda satsning än HIF. När klubben i sommar har förstärkt har det varit med division 2-skyttekungar. Noor Zadran från IFK Malmö har anslutit liksom den tidigare Kvarnbyanfallaren Melvin Frithzell.
Liksom för Trelleborgs FF gäller det för Landskrona att fynda på andra arenor än HIF och MFF. Det gör de också ofta med imponerande precision. Precis som Felix Hörberg etablerat sig i en allsvensk startelva har den ett år äldre Adi Nalic lagt beslag på en kreatörsroll i Landskrona. I derbyt överglänstes han bara av HIF:s Rasmus Jönsson.
Efter segern i derbyt skanderade publiken på Olympia: "Skånes stolthet, vi ska tillbaka". Kaptenen för HIF-skutan, Andreas Granqvist, tackade och visade en knuten näve innan han nickande och med händerna klappandes över huvudet gick av planen. En gest som kändes igen från sommarens VM-slutspel där det också var han som skulle visa vägen mot framgång.
Gå till toppen