Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

Husvagnar väckte känslor under partidebatt i Staffanstorp

Hur ska det skapas bostäder till alla i Staffanstorp? Det var en av frågorna som diskuterades flitigt under söndagens valdebatt i Centrumkyrkan.

Samtliga representanter under söndagens valdebatt var män.Bild: Astrid Adelgren
Under söndagens valdebatt var det fullsatt i publiken, och borta vid scenen fanns partierna representerade, i samtliga fall av män.
Moderatorn Tobias Åkerman gick rakt in på den kanske mest kontroversiella frågan i Staffanstorp: beslutet att placera nyanlända i husvagnar på en åker.
– Husvagnarna ska inte vara kvar, att sätta människor på en åker är inte bra integration, hur tänkte man där? Det är inte humanism, det man gjort, sa Pierre Sjöström (S).
Även allianspartierna Centerpartiet och Liberalerna tillhörde de partier som under debatten tydligt uttryckte att de inte vill att husvagnarna ska stå kvar.
– Det som gör mig mest upprörd är kulturen som inte funkar i rådhuset, sa David Wittlock (MP), som menade att den politiska viljan inte har funnits när det gäller mottagandet av nyanlända.
Mia Lundgren kom till debatten tillsammans med sin dotter Elin Lundgren. ”Det är viktigt att hon får bilda sig en egen uppfattning” säger Mia Lundgren, som särskilt såg fram emot att få höra hur de olika partierna ställde sig i skolfrågor.Bild: Astrid Adelgren
Staffan Linde var Moderaternas representant under debatten:
– Ska vi klippa ett antal lägenheter och ge förtur till vissa samtidigt som det finns andra som har stått i kö i två år? Vi tror att det kommer att skapa spänningar.
Rolf Jörgensson (SD) menade att husvagnar ”inte är en optimal lösning”, men:
– Eftersom vi har bostadsbrist, vad ska vi göra?
– Problemet är att inga bostadsbolag vill bygga hyresrätter, sa Rolf Jörgensson senare, när debatten glidit in på bostadssituationen i största allmänhet och de flesta partier deklarerat att de både vill se att kommunen bygger på höjden och att det skapas fler hyresrätter. Men hans påstående fick snart mothugg från flera partier.
– Gå inte på myten att bolag inte vill bygga hyresrätter, för så är det inte, sa Pierre Sjöström (S), som samtidigt tyckte att även kommunen ska bygga hyresrätter.
Thore Wedell tycker att äldreomsorgen och ungdomsstöket är de viktigaste frågorna inför valet. ”Jag vill höra partierna svara på varför det inte görs mer åt det”.Bild: Astrid Adelgren
– Kommunen har ett bostadsansvar, det ansvaret tar man inte i Staffanstorp.
Harald Svedberg från Vänsterpartiet var inne på samma linje:
– Om byggmästarna inte vill bygga bostäder så får väl kommunen göra det.
Men Staffan Linde (M) ser det inte som oproblematiskt att kommunen själv bygger bostäder:
– En lägenhet kan kosta fyra och en halv miljon att färdigställa. Och det här ska den som bygger bostaden få tillbaka. Då kan man fråga sig om ett kommunalt bolag som bygger bostäder, ska kommunen då skjuta in pengar och subventionera den här bostaden?
Samtidigt riktade Centerpartiets nya toppnamn Robert Wedmo en känga mot hur bostadspolitiken har skötts av den allians där hans egna parti har ingått under denna mandatperiod:
– Ni tänker inte framåt!
– Men ni har ju suttit med i alliansen, svarade Staffan Linde.
Annat som diskuterades under söndagen var bland annat skolfrågor och om det ska införas porrfilter på kommunens wi-fi som är tillgängliga för barn.
Gå till toppen