Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Insekter hotar branddrabbade skogsägare

Efter en katastrofsommar för många skogsägare väntar nu nästa utmaning: att få undan skadad skog som är mumma för potentiella skadeinsekter. – Vi måste få till mer aktiv skötsel av skogen, säger LRF Skogsägarnas ordförande Sven-Erik Hammar.

Jobbet med att få undan skadad skog kan vara avgörande för hur mycket problem skogsägare får med skadeinsekter.Bild: TT
Sommarens rekordvärme förde med sig förödande skogsbränder i stora delar av landet. Skogsägare som just nu kämpar med att återställa drabbade områden kan få en ny kamp på halsen, nämligen en mot skadeinsekter.
Forskare i Lund har sett hur insekter som vanligtvis förökar sig en gång per år hunnit med två omgångar under sommarvärmen.
– Vi ser att det här är något som vi behöver adressera mer och mer i takt med att vi får ett varmare klimat. Det gör att både insekter och svampar kan föröka sig lättare, säger Sven-Erik Hammar.
Kampen mot skadeinsekter är inte ny för skogsägare, men brandhärjade områden försvårar:
– Vi har haft stora ansamlingar av skadeinsekter efter stormar till exempel. Då har man fått jobba hårt i flera år för att få ut det skadade virket, det blir en påfrestning och det gäller att få undan skadade och döda träd så att man får bort maten för insekterna.
Sven-Erik Hammar säger att det är lättare för insekterna att gå på skog som är skadad eller försvagad på olika sätt.
– Men är de tillräckligt många ger de sig på full friska träd, de vill ju ha mat.
Hammar påpekar samtidigt att det finns gott om insekter som är bra för skogen och som äter upp skadeinsekterna.
– Så det handlar om en balans.
Gå till toppen