Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Liberalerna satsar hårt i Lomma

Liberalerna i Lomma och Bjärred kämpar för att ta sig ur Moderaternas skugga. Inför valet lovar man storsatsningar på skolan och en noggrann uppföljning av äldreomsorgen.

Ung i politiken Lomma. Sandra Pilemalm (L), Lomma, står överst på partiets lista i kommunalvalet.Bild: Peter Sjöberg
I förra kommunvalet fick Liberalerna 9,89 procent av rösterna, att jämföra med Moderaterna som fick 39,91 procent. I år hoppas Liberalerna kunna locka till sig en större del av väljarskaran, för att lättare kunna driva igenom egna idéer.
–  I en kommun är det svårt för ett parti att gå ut och lova saker. Vad man kan göra beror på hur många röster man fått, säger Sandra Pilemalm, ordförande för Liberalerna i Lomma och Bjärred.
Partiet vill, liksom på riksnivå, profilera sig inom skolfrågor.
– Om man röstar på oss lovar vi att jobba för en starkt utökad budget till skola och förskola. Vi tycker att den ska stärkas med klart över 20 miljoner kronor. Mellan 30-40 om vi får välja, men vi har inga exakta siffror. Det måste förhandlas med de andra partierna.
De extra pengarna vill Pilemalm och Liberalerna bland annat ska gå till att öka personaltätheten i kommunens skolor, utöka möjligheten för planeringstid i förskolan och fler idrottstimmar.
Jämfört med resten av landet har Lomma kommuns elever väldigt bra betyg och kommunen hamnar alltid högt i skolrankingar. Behövs den här extra satsningen?
– Vi ser att personalen sliter ganska hårt, man får jobba väldigt effektivt hela tiden. I Lomma kommun har vi väldigt engagerade elever, men vi vill också se till att bibehålla de här resultaten. Man ska också kunna må bra i skolan, vi har en paroll som säger att en bra skola är mer än fina resultat, säger Sandra Pilemalm.
Moderaterna och Robert Wenglén (M) talar också om satsningar på skolan. Varför ska väljarna lägga sin röst på er och inte Moderaterna?
– Vi jobbar för en stor och stark budget i skolan. Och vi kommer bevaka tillsynen av äldreomsorg och hemtjänst.
När Lomma kommun skulle fatta beslut om en förlängning med vårdbolaget Frösunda föreslog Liberalerna att man istället skulle genomföra en ny upphandling. Förslaget röstades ner till fördel för Moderaternas förslag om att förlänga avtalet direkt.
– Det är en fråga där vi har profilerat oss. Vi har också gjort det genom en metod som kommer från riksplan, som kallas samtal för samtal. Vi har knackat dörr och pratat med massor med väljare. Vi tror att det har fallit väl ut.
Gå till toppen