Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Mats Skogkär: Mats Skogkär: Längre utbildning ger inte fler poliser.

Polisen övar.Bild: Markus Dahlberg / TT
Polisförbundets ordförande Lena Nitz vill göra om dagens polisutbildning till en treårig högskoleutbildning.
Svensk polis har onekligen en del problem för närvarande, inte minst med rekryteringen. Frågan är dock om Nitz förslag – som alls inte är någon ny tanke – är lösningen.
Polisutbildningen är idag fem terminer, sex månaders betald praktik inräknad. Nitz tänker sig att en akademisk högskoleutbildning skulle bli mer attraktiv genom att den öppnar nya karriärvägar, skriver hon på DN Debatt (17/8).
Nitz hoppas även att en "reformerad utbildning sätter press på Polismyndigheten att bli en attraktivare arbetsgivare".
Men följden kan också bli att många, som nu är intresserade av yrket och utbildningen sådan den är, skräms bort. Och redan idag står utbildningsplatser tomma – trots att antagningskrav sänkts.
Ett skäl att göra utbildningen akademisk med "polisvetenskap" som centralt ämne, är att Nitz tänker sig att poliser är särskilt lämpade att bedriva forskning om polisens verksamhet. Det är alls inte självklart. Kriminologer har exempelvis sällan bakgrund som kriminella.
Sjuksköterskeutbildningen kan tjäna som jämförelse. Den har förlängts, är nu treårig, akademisk och forskningsanknuten. Det har säkert haft sina fördelar.
Men det har i alla fall inte löst sjuksköterskebristen.
Gå till toppen