Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Skog av valskyltar vid vägen inte tillåten

I valtider trängs politiska budskap längs de svenska vägarna, ibland nästan ute på körbanan. Men för att skyltarna inte ska räknas som en trafikfara krävs att reglerna följs – annars kan de helt sonika bli nedplockade.

Ordning och reda gäller långt i från alltid när partierna sätter upp valskyltar vid vägarna. Arkivbild.Bild: Fredrik Sandberg/TT
På lyktstolpar, i rondeller, på viadukter och runt träden i vägrenen. Överallt tycks de politiska budskapen skrika åt dig när du sitter bakom ratten.
Men det som kan se ut som laglöst land är inte det – för uppsättning av skyltar krävs att reglerna följs, även i valtider. Annars kan skylten bli kortlivad.
Allmänna vägar sköts av Trafikverket eller av kommunerna, och för att få sätta upp reklamskyltar intill en allmän väg krävs tillstånd från väghållaren. Skyltarna får inte skymma sikten för trafikanter eller blända, och både placering och utformning är reglerat. Komplexa trafikmiljöer får inte göras ännu svårare för bilförarna, anser Trafikverket.
– Du får till exempel inte ha en skylt vid en vägskylt, en bro eller viadukt, rondell, korsning eller refug. Om de står där måste vi plocka ned dem, säger Brian Schembri, arbetsledare på Svevia i Rimbo, Norrtälje kommun.
Företaget sköter Trafikverkets vägar i kommunen, och har haft bråda tider.
Under sommaren har Brian Schembri och hans kollegor tvingats plocka bort hundratals valskyltar som suttit olämpligt till.
– Till exempel på Västra vägen i Norrtälje har de satts upp på alla broar, vi har plockat 100 stycken. Jag tror Trafikverket varit tydlig med reglerna, om partierna läst dem eller inte vet jag inte. I början var det väldigt mycket, nu har det lugnat ned sig. Jag tror de testar gränserna, säger Brian Schambri.
De nedplockade valskyltarna förvaras tills ägarna kommer och hämtar ut dem.
Förutom att trafiksäkerheten påverkas kan valskyltar på fel ställe också göra det svårare att underhålla och sköta vägar, vägrenar och rondeller.
Fakta

Skyltar vid vägar

Trafikverket ansvarar för skötseln av det statliga vägnätet. Övriga vägar sköts av kommunala eller enskilda väghållare.

Den som vill sätta upp reklamskyltar inom vägområdet till en allmän väg måste ansöka om tillstånd av väghållningsmyndigheten. Trafikverkets grundinställning är att reklam inte ska tillåtas inom vägområdet. Man kan dock göra undantag på rastplatser, och för allmän information som valaffischer och utmärkning av vattenskyddsområde.

Inom ett avstånd på 50 meter från vägområdet, och där detaljplan saknas, är det kommunen eller länsstyrelsen som ger bygglov eller tillstånd. I de fallen lämnar Trafikverket synpunkter inför deras beslut.

Reklam ska placeras och utformas på ett sätt som är acceptabelt med hänsyn till trafiksäkerheten. Antalet reklamskyltar och andra reklamanordningar ska minimeras.

Källa: Trafikverket.

Gå till toppen