Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Handboll

"Bagarn": Ska njuta så länge jag kan

Åtta tränare på lite mer än fyra år. Hur länge får den nionde stanna på katapultstolen i Bukarest? – Jag har bestämt mig för att njuta så länge det är jag som har jobbet, säger Magnus "Bagarn" Johansson om det utsatta uppdraget.

Magnus "Bagarn" Johansson stormtrivs i Bukarest – hittills. Arkivbild.Bild: Adam Ihse/TT
Tålamod och kontinuitet är styggelser.
Så verkar ledningen i CSM Bukarests handbollsklubb resonera.
Laget – där de svenska landslagsspelarna Sabina Jacobsen och Nathalie Hagman finns – har nått sluthelgen i Champions League tre säsonger i följd. Det har inte varit tillräckligt. Ingen av tränarna under perioden har varit kvar på posten en hel säsong.
Från och med i höst är det Magnus "Bagarn" Johansson som mäts mot de närmast omänskliga resultatkraven.
– Jag vet precis som alla andra i handbollsvärlden vilka förutsättningarna är. Det har ju varit ett löpande band, men när man får en sådan förfrågan ska det provas. Jag bestämde mig för att åka ner och kämpa. Jag lever i nuet och tycker att det är skitkul varje dag, säger 48-åringen.
Johansson har varit på plats i Rumänien i lite mer än en månad och han stormtrivdes från första början.
– Det händer något när de här tjejerna spelar handboll. Man kom på sig själv med att stå och le under den första träningen när man såg kvaliteten på spelarna. Så man fick försöka sudda bort det breda flinet och se allvarlig ut …
Bortsett från de skyhöga kraven är det en handbollstränares dröm att leda Bukarest.
– Man syr ihop nån övning och så sitter passningarna där de ska hela tiden. Det är jäkligt roligt och inspirerande. Jag är ödmjuk och stolt över det jag får vara med om. Det är fräckt som fan, säger Johansson.
TT: Det låter som ett självspelande piano. Känner du dig överflödig?
– Nej, det gör jag inte. De är väldigt observanta och vill veta hur jag vill ha det: "Hur ska det se ut här coach?". Ledarens roll är viktig här.
Johansson har en gedigen tränarerfarenhet och kommer senast från norska Molde. Det är första gången i karriären han tar två damuppdrag i följd, efter att tidigare ha valt varannan herrarnas.
Trots att han kliver upp på en nivå han tidigare inte befunnit sig på tvivlar han inte om att han är mäktig uppgiften.
– Att stå i spetsen för de här stjärnorna med kraven från klubben … Det är utanför det man är van vid, men jag åkte hit med känslan att det är här jag ska vara just nu. Jag känner mig mogen för det och jag njuter av det till fullo.
"Bagarn" efterträder Per Johansson som från och med den här säsongen ägnar sig åt förbundskaptensrollen i Montenegro på heltid.
Duon ledde det svenska landslaget 2008–2012 med Per Johansson som huvudansvarig och Magnus Johansson som assisterande, och de har diskuterat tränarjobbet i Bukarest.
– Han sa väl: "Det där ska du ta, det är ditt jobb", säger "Bagarn".
Sedan förra säsongen har Bukarest tappat svenska landslagets spelfördelare Isabelle Gulldén till franska Brest men med serbiska ersättaren Andrea Lekic, utsedd till världens bästa spelare för fem år sedan, tar klubben sats mot sin andra europeiska mästartitel efter segern 2016.
– Spelarna suktar efter att vinna Champions League. Det är en gemensam och tydlig målsättning. Det är ganska naturligt. Sen finns det några riktigt fina gäng därute också, så det blir tufft. Men jag gillar att leva under de förutsättningarna, säger Johansson.
Det är nog bäst det.
Fakta

Magnus "Bagarn" Johansson

Född: 15 december 1969 (48 år).

Tränarkarriär, klubblag: Warta (damer) 1993–95, Redbergslid (herrar) 1997–2004, Ikast-Bording (Danmark, damer) 2004–06, Lugi (herrar) 2006–08, Sävehof (damer) 2008–12, Sävehof (herrar) 2012–16, Molde (Norge, damer) 2016–18, CSM Bukarest (Rumänien, damer) 2018–.

Landslagsuppdrag: Assisterande förbundskapten, Sverige, damer, 2008–12.

Aktuell: Har tagit över som tränare för storlaget CSM Bukarest, där han blir den nionde tränaren på lite mer än fyra år. Kontraktet är på två år, med möjlighet för båda parter att säga upp det efter en säsong.

Fakta

Tränarkarusellen i Bukarest

Bukarest har bytt tränare nio gånger på lite mer än fyra år:

Juni 2007–februari 2014: Vasile Margulescu, Rumänien.

Februari 2014–februari 2014: Lucian Ghiulai, Rumänien.

Februari 2014–september 2015: Mette Klit, Danmark.

September 2015–maj 2016: Kim Rasmussen, Danmark.

Maj 2016–november 2016: Jakob Vestergaard, Danmark.

November 2016–april 2017: Aurelian Rosca, Rumänien.

April 2017–juni 2017: Per Johansson, Sverige.

Juni 2017–mars 2018: Helle Thomsen, Danmark.

Mars 2018–maj 2018: Per Johansson.

Juli 2018–: Magnus Johansson, Sverige.

Gå till toppen