Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Djurens rätt vill stoppa Universitetets djurhus

Lunds universitet borde inte lägga 255 miljoner kronor på ett nytt hus för djurförsök. Det anser Djurens rätt, som har startat en namninsamling mot byggplanerna.

Det är i första hand möss som ska avlas fram och användas i forskningen i det nya djurhuset.Bild: Lars Dareberg
På tio dagar har drygt 1 600 personer ställt sig bakom uppropet på Djurens rätts webbplats.
I början av september ska medlemmar även samla namnunderskrifter på gammaldags papperslistor i centrala Lund, berättar Moa Richter Hagert, kommunikationsansvarig på Djurens rätt.
– Det är våra aktiva i Skåne som har uppmärksammat oss på detta. Vi tycker att det är läge att väcka diskussion om hur mycket pengar som läggs på det här bygget och hur lite som går till alternativa metoder, säger Moa Richter Hagert.
Läs också Nytt hus för djurförsök ska byggas vid Max IV
Medicinska fakulteten vid Lunds universitet planerar att bygga ett nytt djurhus för 255 miljoner kronor. Syftet är inte att utöka djurförsöksverksamheten utan att ta fram modernare och mer ändamålsenliga lokaler.
Djurförsöken upphör ju inte bara för att man låter bli att bygga, varför ska man inte bygga en ny, bättre anläggning?
– På ett sätt är det bra att de försök som görs görs i moderna lokaler, så att djuren inte får det sämre. Men djurförsök är inte vägen framåt, det behöver investeras mer i alternativa metoder, säger Moa Richter Hagert.
Uppropet mot det nya djurhuset kommer att lämnas till Medicinska fakulteten inför fakultetsstyrelsens möte i september.
Gå till toppen