Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Klart: Han blir MSO:s nya chefsdirigent

Han föll för Mozart som åttaåring. Trots fattigdom kämpade han sig fram i den klassiska musikvärlden. Idag är amerikanske Robert Trevino en dirigentstjärna vars främsta verktyg är inkludering, kärlek och öppenhet. Och nu är han Malmö symfoniorkesters nya chefsdirigent.

Robert Trevino är idag chefsdirigent för Basque National Orchestra i Spanien och har samarbetat med bland andra London Symphony Orchestra, Gewandhausorchester Leipzig, The Cleveland Orchestra och många andra.Bild: Peter Frennesson
I snart åtta år har Malmö symfoniorkester letts av den franske dirigenten Marc Soustrot. Men den 16 maj nästa år gör han sin allra sista konsert och nu är det klart vem som tar över.
På måndagen kunde Malmö Lives Konserthus vd Jesper Larsson och programchefen Per Hedberg äntligen avslöja att det blir den amerikansk-mexikanske dirigenten Robert Trevino som blir MSO:s nya chefsdirigent.
Hösten 2017 gjorde Trevino en konsert med MSO i Malmö. Mahlers sjunde symfoni stod på programmet. Strax innan konserten fick Trevino en känsla av att det låg mer bakom inbjudan.
– Efter den andra repetitionen förstärkes den känslan och efter konserten var det väldigt uppenbart att MSO var intresserade av ett längre samarbete. Då började jag ställa hundra frågor för att vara säker på att våra visioner överensstämde, skrattar Robert Trevino.
MSO:s programchef Per Hedberg öppnar dörren för Robert Trevino på pressträffen.Bild: Peter Frennesson
Efter att ha dammsugit hela dirigentvärlden så hade konserthusledningen till slut tre namn på kandidatlistan. Åtminstone en av dem var en kvinna, berättar Jesper Larsson.
– Men till slut var det uppenbart att Robert var nummer ett, säger Jesper Larsson som vid midsommartid skrev på kontraktet med Robert Trevino.
Sedan dess har MSO:s programchef Per Hedberg varit mycket nere i Spanien där Robert Trevino idag bor och arbetar med Basque National Orchestra. Tillsammans har de två mer eller mindre satt hela nästa säsongsprogram redan.
Robert Trevino är inte vilken dirigent som helst. Som åttaåring upptäckte han Mozarts ”Requiem”.
– Det var som ett blixtnedslag och mitt liv förändrades. Jag insåg att jag behövde ha musik i mitt liv.
Uppvuxen i Texas med mexikansk bakgrund så hade han ingen naturlig ingång, men tack vare musiklektioner i skolan och hängivna lärare så lyckades han hitta vägen fram.
– Musiken har hjälpt mig ut ur fattigdom och att leva ett mer förstående liv. Att få stå på en scen med nittio musiker som alla är olika och kommunicera utan ord så att vi till slut befinner oss i ett och samma ögonblick. Det är det närmaste jag har kommit en gudsupplevelse. Sen har du dessutom en publik bakom dig som alla sen går iväg med olika upplevelser och ingen av dem är fel. För en besökare kan det vara den bästa konserten någonsin, medan en annan hatade den. Det är otroligt. Vi behöver sådana platser, säger Robert Trevino.
Robert Trevino inleder med ett tvåårigt kontrakt med MSO. En säkerhetsåtgärd för att både han och MSO ska känna att de verkligen hittat rätt.Bild: Peter Frennesson
Efter att ha besökt Malmö flera gånger de senaste månaderna så är han nu förälskad i staden och vill bidra till att staden utvecklas i en positiv riktning.
– Det är fantastiskt hur den här staden förändras hela tiden. Jag älskar mångfalden i staden och jag tror på inkludering, öppenhet, empati, humanism och kärlek. Att få vara en del i detta och hjälpa orkestern att hitta sin plats i denna stad är en möjlighet som bara återkommer en gång i livet, säger Robert Trevino.
Håll koll på Malmös musikliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Fakta

Tidigare chefsdirigenter för Malmö symfoniorkester

Walther Meyer-Radon (1925–1929), Georg Schnéevoigt (1930–1947), Sten-Åke Axelson (1948–1961), Rolf Agop (1962–1964), Elyakum Shapirra (1969–1974), Janos Fürst (1974–1977), Stig Westerberg (1978–1985), Vernon Handley (1986–1988), James DePreist (1991–1994), Paavo Järvi (1994–1997), Christoph König (2003–2006), Vasilij Sinajski (2007–2011), Marc Soustrot (2011–2019).

Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen