Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lomma

Lommabarn får leka i egen Narnia-gård

Aslan tronade i Narnia-gården. Över färgglada kullar täckta med mjukt konstgräs testade barn hur snabbt benen kunde bära i nerförsbacken. På måndagen invigdes Lerviks förskola i Lomma.

Förskolechef Cecilia Holst berättade för alla förskolebarn att här på Lerviks förskola, här är alla välkomna och här ska alla bli sedda.Bild: Johanna M Karlsson
Efter en lång och ovanligt varm och solig sommar passade regnet på att göra ett besök precis när invigningen av Lommas nya förskola skulle inledas. Halvvägs in i ceremonin gick dessutom brandlarmet och räddningstjänsten fick rycka in – en brandvarnare i köket hade gått igång.
Men barnen som nu börjat på förskolan, och som bjudits in till invigningen, verkade inte störas av varken regn eller tjutande siren. Upp och ner för kullarna som anlagts på gården sprang de och när Friskis och Svettis drog igång ett lekfull träningspass ville de flesta vara med, trots den fallande vätan.
Förskolan har åtta avdelningar, som när alla platser är fulla ska ha i snitt 17 barn per avdelning. Innemiljön kan snarast beskrivas som ljus och fräsch. Färgerna går främst i vitt och ljusgrått, med ljusa träslag och stora fönster ut mot gården. I lokalerna finns ett stort kök, som förutom att ordna mat till förskolan också ska laga mat till äldreboenden i kommunen.
Utomhus finns fullt av färger och leksaker. Tvåårige Noa Zimmermann, som precis börjat på förskolan tillsammans med sin bror, passade på att testa gungorna medan de andra var upptagna med invigningsceremonin.
– Förskolan är verkligen superfin. Vi gick på en annan tidigare och utemiljön här är som dag och natt mot vad barnen hade där, säger föräldern Jenny Nilsson.
Tvåårige Noa Zimmermann provade en av de nya gungorna på skolgården.Bild: Johanna M Karlsson
Förskolan är inredd i ljusa färger, men stora fönster ut mot gården.Bild: Johanna M Karlsson
Hjärnan bakom utformningen av förskolan heter Christer Carlsson, projektledare på Lomma kommun.
– Man har ju fått fundera på vad man själv ville ha när man var barn, säger han.
Kronan på Carlssons verk är den så kallade Narnia-gården. Ett område alldeles intill den vanliga skolgården som ska fungera som en grön oas för barnen. Inspirationen till utformningen av oasen kommer från C.S. Lewis berömda saga om barnen som går genom en garderob och kommer till ett förtrollat land.
Också i Lomma får barnen först ta sig genom två garderobsdörrar för att komma till grönområdet.
– Det här är kopior på dörrar som suttit på en garderob på Malmö stadsteater, som vi har tryck upp. Det har varit ganska mycket jobb med det där. Vi var tvungna att få godkänt av konstnären som gjort originalskåpet, och det fick vi till slut, säger Christer Carlsson.
I Narnia-gården finns också ishäxans tron, en gammaldags och snirklig gatlykta. Och på en kulle tronar lejonet Aslan.
Genom de här dörrarna kommer man in i Narnia-gården. Om tio år räknar man med att träden som planerats här ska ha växt upp till en liten skog.Bild: Johanna M Karlsson
Alla de barn som redan börjat på Lerviks förskola var inbjudna till invigningen.Bild: Johanna M Karlsson
Gå till toppen