Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

M utlovade skärpta straff och hårdare krav

Zenah Khoder som bor i Herrgården gillade Moderaternas löften om hårdare straff för brott och skärpta krav för bidrag. Men hennes bror Talal Khoder undrade vad partiets protester mot hedersförtryck egentligen betyder.
Måndagens Malmedalstalare var Moderaternas finansministerkandidat Elisabeth Svantesson.

Elisabeth Svantesson är Moderaternas finansministerkandidat.Bild: Patrick Persson
På politikfestivalen Malmedalen avslutades Moderaternas dag med ett tal av partiets ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson.
– Jag älskar Malmö. Varje gång jag kommer till Malmö blir jag glad, sa hon och nämnde bland annat stadens starka arbetsmarknad.
Men hon talade också om dödsskjutningar och arbetslöshet.
– Vi har också problem, och jag tycker att vi har stora problem om vi inte får prata om problemen.
Av de kring 80 personer som följde Elisabeth Svantessons framträdande i Vänskapsparken var de största entusiasterna partivänner i blå jackor och västar som satt längst fram och applåderade och busvisslade.
Från scenen talade Elisabeth Svantesson om partiets förslag på språkkrav som bland annat innebär att den som inte får godkänt i svenska efter sin SFI-utbildning kan förlora sin etableringsersättning.
– Språket är nyckeln till samhället.
Hon talade också om Moderaternas princip att man ska få mer i plånboken av jobb än av bidrag. Och hon klargjorde att partiet vill skärpa straff, bland annat genom att slopa den generella straffrabatten för 18-21-åringar.
– Rabatt ska man få på Ica, inte när man begår brott.
Herrgården där politikfestivalen pågår sedan i lördags tillhör Moderaternas svagaste områden i Malmö. Bara 4,12 procent av väljarna här lade sin röst på M i det förra riksdagsvalet 2014.
Talal och Zenah Khoder lyssnade på Elisabeth Svantesson.Bild: Patrick Persson
Herrgårdenbon Zenah Khoder kom till Malmedalen med en Moderatknapp på bröstet och hon gillade Elisabeth Svantessons tal.
– Att man ska gynnas av att ha ett jobb är viktigt. Jag vill också ha fler poliser, för man känner sig inte säker här ute längre. Man sitter hemma och hör skott. Socialdemokraterna säger att de också vill ha fler poliser, men det har ju inte hänt! säger hon.
Hennes bror Talal Khoder undrade vad det egentligen betydde när Elisabeth Svantesson klargjorde att Moderaterna tar avstånd från hedersförtryck och sa att det inte finns någon heder, utan bara skam, i att utsätta barn för trakasserier och begränsningar.
– Det var vackert sagt, men hur ska man kontrollera en sån grej, undrade han.
Talal Khoder har ännu inte bestämt vilket parti han ska rösta på:
– Jag är kluven.
Elisabeth Svantesson rundade av sitt tal med att säga att det viktigaste är att gå och rösta över huvud taget. Valdeltagandet till riksdagsvalet var bara 51,85 procent i Herrgården 2014.
– Gillar ni något annat parti så får ni väl rösta på dem.
Fakta

Malmedalsveckan

Malmedalen är en politisk festival, som hålls den 18-26 augusti. Arrangör är den ideella föreningen Rörelsen gatans röst och ansikte (RGRA).

Malmedalsveckan håller till i Vänskapsparken på Rosengård. Syftet är att få fler att rösta, särskilt förstagångsväljare.

I veckan är Malmedalen öppen klockan 15-20.

Tisdagen är Miljöpartiets dag och har temat integration och migration. Talare är språkrör Gustav Fridolin.

Gå till toppen