Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

ANN-SOFI LJUNG SVENSSON : Ett med naturen

Människan är bara en hög atomer och världen tillhör inte oss. Det är den insikten vi alla måste komma fram till om vi vill leva och agera hållbart. Ann-Sofi Ljung Svensson läser ekokritikern Timothy Morton.

Bild: Petra Villani
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
Nietzsche proklamerade att Gud är död. Nu förklarar den brittisk-amerikanske litteraturforskaren och filosofen Timothy Morton att världen är död. Världen, så som vi känner den, finns inte. Ur ett ekologiskt perspektiv utgörs världen inte enbart av de referenspunkter vi människor har. Den har så många andra skalor utöver vår: biosfärens, blåvalarnas, fåglarnas, maskarnas, bakteriernas. Vi måste inse att de antropocentriska – människocentrerade – före-ställningar som formar vår egen värld inte har någon sanningshalt, och att de därför heller inte har något värde för någon annan livsform än vår egen. Det måste vara utgångspunkten för all ekologisk medvetenhet.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen